Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Rechten in een relatiebreuk?

Ik en mijn vriendin hebben een samelevingscontract en gaan helaas uit elkaar.
We hebben een koophuis wat verkocht gaat worden en waarna ieder zijn eigen plan gaat trekken.
Ik heb ondervonden dat mijn schoonmoeder zonder mijn weten zijn belastingaangifte heeft doorgelezen en in mijn bankzaken meekijkt.
Dit doet zij doordat mijn (ex)vriendin haar dit aangedraagt zonder zijn toestemming. De vraag is dan of dit Privacyschending is?
Hiernaast heeft mijn (ex) vriendin buiten mijn weten om een makelaar in huis gehaald voor een waardebepaling, waar ik later van op de hoogte ben gebracht.
Ik vraag me af of dit allemaal zomaar is toestaan en of dit wettelijk wel mag/kan?
Nu wil ik uit huis gaan en tot de verkoop al op mijn nieuw adres gaan wonen. Ik vraag me af of er rechten vervallen voor mij mits ik de hypotheek blijf betalen? Ik heb een contract voorgelegd hierover, maar helaas wil ze dit niet onderteken.
We hebben hier al samen een gesprek over gehad, maar ik benieuwd hoe dit wetteleijk is geregeld ?

Het lijkt erop dat er verschillende kwesties spelen in uw situatie. Ik zal mijn best doen om ze allemaal te beantwoorden.

Ten eerste, wat betreft de privacykwestie, is het inderdaad een schending van uw privacy als uw schoonmoeder uw belastingaangifte heeft gelezen en in uw bankzaken heeft gekeken zonder uw toestemming. Dit is in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). U heeft het recht om uw persoonsgegevens te beschermen en te voorkomen dat anderen deze zonder uw toestemming kunnen bekijken. U kunt overwegen om hierover met uw (ex) vriendin te praten en te vragen dat haar moeder stopt met het bekijken van uw gegevens.

Ten tweede, wat betreft de makelaar die is ingeschakeld voor een waardebepaling van het huis, is het inderdaad niet toegestaan om een makelaar in te schakelen zonder de toestemming van beide partijen. Het huis is immers van u en uw (ex) vriendin samen en beide partijen hebben het recht om betrokken te zijn bij elke beslissing met betrekking tot het huis. U kunt overwegen om hierover met uw (ex) vriendin te praten en vragen om volledige transparantie in de verkoopprocedure.

Ten derde, wat betreft uw plannen om uit het huis te gaan en elders te wonen terwijl u de hypotheek blijft betalen, is het belangrijk om te weten dat u nog steeds verantwoordelijk bent voor de hypotheekbetalingen totdat het huis is verkocht en de hypotheek volledig is afbetaald. Het is aan u en uw (ex) vriendin om overeenstemming te bereiken over hoe deze betalingen worden gedaan. Het is echter niet aan te raden om het huis te verlaten zonder schriftelijke overeenstemming, omdat u anders het risico loopt uw rechten op het huis te verliezen.

Als u er niet in slaagt om tot een overeenkomst te komen met uw (ex) vriendin, kunt u overwegen om een advocaat te raadplegen om u te adviseren over uw wettelijke rechten en opties.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag