Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Rechten gelijke beloning inhuur?

In de periode van 4-3-2021 tot 1-12-2022 ben ik werkzaam geweest via R. bij mijn huidige werkgever. Vervolgens ben ik overgenomen door mijn werkgever en in vaste dienst gekomen. Echter, ik ben van mening dat zowel R. als mijn huidige werkgever nalatig zijn geweest voor een correcte vaststelling van de inlenersbeloning. In de voorwaarden behorend bij mijn contract bij R. staat dat de ABU CAO voor uitzendkrachten van toepassing is.

Bij mijn werkgever geldt onderstaande m.b.t. inschaling:
De inschaling is afhankelijk van je diploma en het aantal jaren relevante werkervaring:
• Ben je in bezit van een HBO diploma* dan stroom je in schaal 48 in (HBO schaal).

Een HBO Associate Degree (AD) wordt niet gezien als een officieel HBO diploma. Het HBO AD diploma is tussen MBO-4 en HBO-bachelor niveau in.
De minimale instapfunctie voor het gebruik van de aanloopschaal is een functie gewogen in FG8 (HBO schaal) en een functie gewogen in FG 10 (WO-schaal).
Aangezien mijn functie aan beide vereisten voldoet en destijds voldeed (minimaal functiegroep 8 + afgeronde HBO opleiding) verwacht ik dat ik ingeschaald had moeten worden in de HBO aanloopschaal. Dit heb ik ook meerdere keren bij R. gemeld alleen zij geven aan dat ze dit (normale functiegroep 8 salaris) hebben doorgekregen vanuit mijn werkgever. Om een beeld te geven, dit scheelt ongeveer 2-300 euro bruto per maand met de HBO aanloopschaal. Hieruit concludeer ik dat ze enkel naar de functiegroep hebben gekeken en daarbij geen rekening hebben gehouden met mijn achtergrond (afgeronde HBO opleiding, geen Associate Degree). Wellicht belangrijk om te vermelden hierbij is dat toen ik werd overgenomen door mijn huidige werkgever, ik wel direct in de HBO aanloopschaal ingeschaald werd met X jaar ervaring.

Ik heb zelf al enigszins onderzoek gedaan en de ABU CAO 2021-2023 erbij gepakt (hoofdstuk 4, pagina 13). Hierin staat:
“De inlenersbeloning bestaat uit de volgende zes elementen die elk ten minste gelijk zijn aan de beloning van de werknemer werkzaam in een gelijke of gelijkwaardige functie in dienst van de opdrachtgever*”.
Uit bovenstaande concludeer ik dat ik hetzelfde zou moeten krijgen als eenieder welke vast in dienst is bij mijn werkgever. Uitgaande van minimaal FG8 + HBO zou dat dus de HBO aanloopschaal betekenen. Daarnaast staat in opsomming nummer 6 (ABU CAO 2021 – 2023, pagina 14):
“De uitzendonderneming voorziet in een proces waarmee zij zich ervan verzekert dat de inlenersbeloning correct wordt vastgesteld.”
Ik ben van mening dat als zij dit daadwerkelijk goed gedaan hebben, ik wel in de HBO aanloopschaal zou zijn ingeschaald en zij dus nalatig zijn geweest (onvoldoende inspanning geleverd voor de juiste vaststelling van de inlenersbeloning).

Bij puntje 9 (wederom pagina 14 van ABU CAO 2021 – 2023 staat:
‘De toepassing van de inlenersbeloning zal nooit worden aangepast met terugwerkende kracht behalve als:
• er sprake is van opzet dan wel kennelijk misbruik; of
• de uitzendonderneming zich niet aantoonbaar heeft ingespannen voor een correcte vaststelling van de inlenersbeloning als bedoeld in lid 6 van dit artikel.

Ik ben dus van mening dat ik met terugwerkende kracht recht heb op het salaris van de HBO aanloopschaal en zij het verschil voor de periode van 4-3-2021 tot 1-12-2022 dienen te vergoeden rekening houdend met de tussentijdse CAO verhogingen, misgelopen vakantiegeld opbouw et cetera.
Ik heb de vraag 25-september-2023 uitgezet naar R. per mail en we hebben nu nog geen duidelijkheid. Zij verstoppen zich achter ‘Ja, jouw werkgever heeft dit aan ons doorgegeven en wij zijn met HR in gesprek maar helaas nog geen eenduidig antwoord ontvangen’. Ik heb het gevoel dat zij mij niet serieus nemen dus mijn vraag is:

In hoeverre sta ik in mijn recht en is het afdwingbaar dat zij mij het verschil in salaris alsnog uitbetalen? Zo ja, hoe kan ik dat het beste doen?

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag