Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Rechten en plichten werkgever bij niet voortzetten functie?

November 2021 heb ik een andere (nieuw in organisatie) functie gekregen. Mijn directe collega's stonden al niet achter de nieuwe functie en de keuze voor mij daarbij. In april 2022 is de toenmalige teamleider vertrokken. Vanaf dat moment hebben de teamgenoten hun stem laten gelden waardoor ik niet de functie kon uitvoeren zoals bepaald was. Er is mij toen door een tijdelijke teamleider en teammanager gevraagd deels taken (de coördinerende taken) tijdelijk neer te leggen om de rust te bewaren en een nieuwe teamleider zou het verder oppakken. Deze is in november 2022 begonnen.
Vanaf december 2022 ben ik bezig geweest om duidelijkheid te krijgen, enerzijds omdat de functieomschrijving nog steeds niet definitief was opgesteld en anderzijds duidelijkheid in mijn takenpakket. Dit bleef duren en duren zonder dat er enige duidelijkheid is gekomen.
In februari zijn we met een team coaching begonnen en is mij een persoonlijk coaching traject aangeboden. Dit traject ben ik zelf gestart zonder input van teamleider. Tijdens de team coaching is besproken dat er duidelijkheid nodig is in de taken van mijn functie, hierover heeft teamleider met alle teamleden individueel gesproken.
Uit deze gesprekken is gekomen dat ik geen coördineren taken meer zal gaan doen. Iets meer dan een week later kreeg ik de mededeling dat in overleg met het team ik per direct al mijn taken moet neerleggen. Als reden mijn inzet tijdens de coaching trajecten en mijn houding en gedrag. Tot op heden draag ik minimale voorbeelden van de reden enzovoorts. Er is gesproken over mij, en zeker niet met mij.
In afgelopen jaar zijn er geen functioneringsgesprekken geweest, ik heb geen enkele keer een terugkoppeling ontvangen dat ik in houding en gedrag iets niet goed heb gedaan. Ik ben feitelijker ingesteld dan teamgenoten, maar dat mag natuurlijk geen belemmering zijn in de samenwerking als er sprake is van wederzijds begrip. Als voorbeeld krijg ik bv dat ik taken naar mij toetrek welke in mijn takenpakket zitten en waar ik als bij betrokken ben.
Situatie is nu: Nadat ik mijn werkzaamheden heb neer moeten leggen heb ik al eens gereageerd op een andere (passende) vacature. De sollicitatieprocedure is niet standaard gelopen en uiteindelijk heb ik de functie niet gekregen.
Volgens werkgeven moet ik nu met plannen komen hoe nu verder. Zij zeggen dat ze geen functie kunnen aanbieden (in kader van herplaatsing) maar dat ikzelf moet reageren op beschikbare functies. Ik moet dus gewoon meedoen in het sollicitatieproces.
Mijn vragen:
1. Volgens mij is er totaal geen ontslaggrond, ik ben nimmer aangesproken op mijn houding en gedrag en daarnaast heb ik een coaching traject zelf moeten opstarten, ik heb zelf de coaching vraag/-doel bepaald (in samenspraak met coach) en heb geen enkele tijd en ruimte gekregen om aan het werk te gaan met de coaching (coaching traject was net 2 sessies op moment dat ik te horen kreeg dat ik alle taken moest neerleggen).
2.Herplaatsingsplicht van werkgever betekent toch dat zij, in overleg met mij, moeten kijken naar passende andere functie - indien nodig met scholing. Een mij dan een functie moeten aanbieden zonder dat ik een sollicitatieprocedure moet volgen?

Als aanvulling wil ik nog meegeven dat ik tot op heden nog geen dag werk heb geweigerd en mij niet ziek heb gemeld (met uitzondering van 1 ziektedag omdat ik echt ziek was). Ik stel mij beschikbaar voor taken, vraag zelfs om werk waarbij ik in de organisatie andere afdelingen kan ondersteunen. Maar helaas komt dat allemaal ook moeizaam van de grond. De relatie met mijn teamleider is zeer slecht. Ik heb aangegeven totaal geen veiligheid en vertrouwen te voelen en te hebben in haar. Dit omdat onder andere wel over mij heeft gesproken, maar niet met mij (op de gesprekken over neerleggen taken en hoe nu verder na).Ook wil ik nog aangegeven dat ik uit onmacht erg emotioneel op alles reageer en daar de terugkoppeling op krijg dat gesprekken niet mogelijk zijn. Aandacht voor reden waarom ik zo reageer is er niet
(hopelijk is situatie duidelijk)

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag