Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Rechten en plichten bij ziekte?

Ik ben afgestudeerd hbo communicatie en gestart met mijn eerste baan. Sinds maart 2023 ben ik bij dit bedrijf werkzaam en na de proeftijd werd de sfeer binnen de organisatie steeds grimmiger en onveiliger. Een aantal maal aangegeven last te hebben hoe er met medewerkers, en mijzelf, werd omgegaan en de toon van communiceren. Dit werd afgedaan met het advies het niet persoonlijk op te vatten. Met steeds meer lichamelijke en emotionele klachten heb ik me donderdag 13 juli jl. op advies van de huisarts ziekgemeld, volledige rust te nemen om erger te voorkomen en gesprek met de casemanager Arbo af te wachten en dan een vervolgplan op te stellen. Dezelfde dag waren alle wachtwoorden van mijn accounts geblokkeerd en werd mij verzocht om de daaropvolgende maandag mijn laptop in te leveren en werd herhaaldelijk aangedrongen op een gesprek. Gesprek met casemanager heeft inmiddels plaatsgevonden met een gelijkluidend advies en gesprek met Arboarts volgt direct na mijn vakantie. Vandaag, donderdag 20 juli tot en met 30/7, is mijn vakantie ingegaan. Tot vandaag is er van rust geen sprake en is de stress en daarbij behorende klachten groot. Gisteravond een laatste mail ontvangen waarin een geheel ander verhaal wordt geschetst, ik wederom word verzocht tot een gesprek met haar op 31/7 en ik word beschuldigd van schending geheimhoudingsplicht. Ik citeer: ‘Tot slot voel ik me helaas genoodzaakt om jou te wijzen op artikel 10.1 uit onze arbeidsovereenkomst. Mij is ter ore gekomen (via werknemers van ons bedrijf) dat jij je niet aan deze geheimhoudingsplicht hebt gehouden en zaken met derden hebt besproken waarbij de aard van dat gesprek erg negatief ten opzichte van het bedrijf was. Ik zal daar voor nu inhoudelijk nog niet op ingaan, omdat ik (nog) niet alle details ken.’

Artikel 10.1: Zowel tijdens als na beëindiging van de dienstbetrekking bestaat de verplichting tot geheimhouding omtrent alle bedrijfsaangelegenheden betreffende werkgever en betreffende zakelijke relaties van de werkgever, in de ruimste zin des woords. Overtreding van dit beding zal gedurende de dienstbetrekking worden beschouwd als dringende reden voor ontslag op staande voet, onverminderd het recht tot vorderen van volledige schadeloosstelling. Bij overtreding van dit beding na beëindiging van de dienstbetrekking maakt werkgever gebruik van zijn recht volledige schadeloosstelling te vorderen.

Wat zijn mijn rechten en plichten en wat kan ik met betrekking tot de geheimhoudingsplicht qua gevolgen verwachten. Wat moet ik doen?

Beste,

Ik kom graag met u in contact om uw zaak nader te bespreken. U kunt mij bereiken via: info@dutchlawadvice.com

Met vriendelijke groet,

Shamina Balaydin

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag