Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Rechten bij ziekte en ouderschapsverlof?

Contract van 32 uur p/w, genoot ouderschapsverlof 8 uur p/w op maandag.
Helaas 14 december 2021 langdurig ziek geworden, inmiddels weer hersteld. Op advies van HRM zomer 2022 ouderschapsverlof opgeschort.
Vanaf september ben ik mijn werkzaamheden weer aan het opbouwen en heb ik afgesproken op maandag verlof op te nemen in plaats van ouderschapsverlof weer te hervatten. Dit vanwege een enorme hoeveelheid aan uren. De hoeveelheid is dusdanig enorm (zo'n 300 uur) dat ik ook volgend jaar deze verlofdagen op maandag zal inzetten. Het beleid van mijn werkgever is namelijk dat men geen verlof uitbetaalt, maar dat je deze moet opnemen.
Inmiddels vind ik dat ik weer hersteld ben, echter weigert mijn werkgever nu mij volledig beter te melden, vanwege deze ene verlofdag. Deze verlofdag heb ik ook niet betaald gekregen en men is ook niet van plan deze 100% uit te betalen. Men geeft aan mij pas beter te willen melden als ik 2 maanden 32 uur heb gewerkt. Echter heb ik geen opvang op de maandag en de wachtlijsten zijn lang. Ook was de deal dat ik verlof zou opnemen en opschorten betekent volgens mij dat dit weer hervat kan worden.
Wat kan ik het beste doen in deze? Betermelden, vakantieverlof terug vorderen (want niet betaald) en ouderschapsverlof opnemen? Of heeft u andere suggesties?

Het lijkt erop dat er hier sprake is van een gecompliceerde situatie en wellicht een misverstand tussen jou en je werkgever over hoe ziekte, ouderschapsverlof en regulier verlof met elkaar interacteren.

Ten eerste, tijdens ziekte moet het salaris grotendeels worden doorbetaald door de werkgever, typisch 70% tot 100% gedurende maximaal twee jaar afhankelijk van de arbeidsvoorwaarden, maar niet onder het minimumloon.

Ten tweede, wat betreft ouderschapsverlof, het recht op ouderschapsverlof blijft bestaan ​​tijdens ziekte en kan ook tijdens ziekte worden opgenomen. Het kan ook worden opgeschort, maar dit vereist doorgaans uw toestemming en overleg tussen u en uw werkgever. In principe kan ouderschapsverlof echter worden hervat zodra de opschorting is opgeheven.

Het lijkt erop dat uw werkgever aangeeft dat u pas beter gemeld wordt als u weer volledig uw contracturen werkt. De termijn van 2 maanden lijkt een interne richtlijn van de werkgever te zijn en is niet gebaseerd op de wet. U heeft het recht om het niet eens te zijn met het oordeel van de bedrijfsarts.

In een dergelijke complexe situatie kan het verstandig zijn om een juridisch adviseur te raadplegen om volledige duidelijkheid te krijgen over uw rechten en opties in deze situatie. Vergeet niet dat de hierboven geschetste principes algemene regels zijn en dat de details van uw specifieke situatie een rol kunnen spelen. Het kan zijn dat je werkgever je beter moet melden en eventueel achterstallig loon moet betalen, maar alleen een juridisch expert kan dit met zekerheid vaststellen op basis van alle details van je situatie."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag