Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Rechten bij opbouwen vakantiedagen?

Ik heb mijn werkgever medegedeeld dat ik ga stoppen met werken. Ik heb nog veel bovenwettelijke verlofuren, die ik vanwege drukke werkzaamheden niet eerder heb kunnen opnemen. Het heeft mijn voorkeur dat ik per 1-1-2024 ga stoppen met werken en dat ik de eerste maanden van 2024 verreken met de nog niet opgenomen bovenwettelijke verlofuren.
De vraag is nu of er wel of geen sprake is van de opbouw van wettelijke en bovenwettelijke verlofuren en ADV-uren in de eerste maanden van 2024. Mijn werkgever denkt van niet en wil daarom het dienstverband laten eindigen op 31-12-2023. Door dat bovenwettelijk verlof zou ik het dienstverband tot 1-5-2024 willen laten ingaan wat tot gevolg heeft dat ik ook nog salaris kan ontvangen over de periode 1-1-2024 tot 1-5-2024. Sta ik in mijn recht?

Het opbouwen van vakantiedagen is een recht dat aan werknemers is toegekend door de Wet arbeid en zorg (WAZO) en het Burgerlijk Wetboek. Het is belangrijk om eerst te verduidelijken dat wettelijke vakantiedagen en bovenwettelijke vakantiedagen twee verschillende zaken zijn. De wettelijke vakantiedagen worden opgebouwd op basis van de gewerkte tijd, en je hebt recht op 4 keer het aantal uren dat je per week werkt. Alles wat boven dit wettelijke minimum komt, zijn de zogenaamde bovenwettelijke vakantiedagen.

Als je nog vakantiedagen (zowel wettelijk als bovenwettelijk) over hebt, dan kun je die inderdaad opnemen vlak voordat je contract eindigt. De mogelijkheid om vakantiedagen op te nemen hangt niet af van of er een opzegtermijn in acht genomen wordt. Je blijft jouw vakantiedagen opbouwen tot het einde van je dienstverband. Echter, de bovenwettelijke vakantiedagen kunnen soms komen te vervallen als deze niet binnen een bepaalde periode worden opgenomen. Dit hangt af van wat er in je arbeidsovereenkomst of CAO is geregeld.

Echter, of er sprake is van opbouw van verlofuren tijdens de periode dat je verlof opneemt (in dit geval de eerste maanden van 2024), kan ook afhankelijk zijn van wat er in je arbeidsovereenkomst of CAO is vastgelegd. Het is dus verstandig om dit na te kijken. Ook is het goed om in je gesprekken met je werkgever duidelijk te maken dat je de intentie hebt om je bovenwettelijke dagen op te nemen tijdens deze periode, zodat dit niet voor verwarring zorgt.

Het zou aan te raden zijn om contact op te nemen met een arbeidsrechtadvocaat die jouw specifieke situatie beter kan analyseren en exact kan aangeven wat jouw rechten zijn in deze situatie."
----------------
Let op! Dit gratis advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer
----------------
Bel ons voor verdere hulp
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Mogelijk kunnen wij u gratis verder helpen of doorverwijzen naar een betrouwbare advocaat of jurist. Bel ons tijdens kantoortijden op 040 2350423.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor de verstrekte informatie. Het is een ingewikkelde materie voor iemand die daar één keer in zijn leven mee te maken krijgt. Enerzijds lees ik dat wettelijke vakantiedagen opgebouwd worden op basis van GEWERKTE tijd; deze vakantiedagen worden immers opgebouwd tot het einde van het dienstverband. Anderzijds lees ik dat het opbouwen van vakantiedagen tijdens een VERLOFPERIODE afhankelijk is van wat hierover in een arbeidsovereenkomst of CAO staat vermeld. Dat komt tegenstrijdig op mij over aangezien een verlofperiode toch ook deel uitmaakt van het lopende dienstverband?
Zoals blijkt uit mijn vraag ben ik ook benieuwd hoe dat zit met ADV-uren: is hierop weer een andere afwijkende regeling van toepassing?


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag