Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Rechten bij erfenis overgemaakt naar rijksvastgoedbedrijf?

Mijn vader heeft zichzelf 7 jaar geleden van zijn leven beroofd en ik ben zijn enige erfgenaam, dat maakte mij verantwoordelijk voor zijn uitvaart, die heb ik netjes afgehandeld. Vervolgens de eventuele erfenis beneficiair geaccepteerd, maar daar nooit meer iets van gehoord. Nu blijkt er een erfenis van een bepaald bedrag naar het rijksvastgoedbedrijf te zijn overgemaakt door de gemeente, hier ben ik eigenlijk toevalligerwijze achter gekomen. Inmiddels ben ik al een tijd bezig om erachter te komen wat mijn rechten en plichten zijn om dat bedrag eventueel te kunnen claimen, maar ben inmiddels verdwaald in alle bureaucratische en juridische "rompslomp". Wel heb ik contact opgenomen met het rijksvastgoedbedrijf en heb de volgende reactie gekregen;
- De nalatenschap van uw vader is op 8 augustus 2016 bij de Staat aangemeld, door de gemeente.
- De heer NAAM zat bij de gemeente in de schuldhulpbemiddeling. Bij zijn overlijden was het totaalbedrag van zijn schulden € 30.820,76. Daar tegenover stond een bezit van € 3.991,58. Dat was opgebouwd uit spaarsaldo in de schuldbemiddeling en de inkomsten van de UWV, nog ontvangen ná zijn overlijden. De taak van een schuldhulpverlener houdt op op het moment van overlijden van een cliënt. Daarom heeft de gemeente het saldo van € 3.991,58, aan het Rijksvastgoedbedrijf overgemaakt. Met het verzoek om de nalatenschap in behandeling te nemen.
- Nadat de nalatenschap van de heer bij ons is aangemeld, heb ik de nalatenschap in onderzoek genomen. Daarbij bleek dat u erfgename was. Daarom heb ik u op 11 april 2017 een brief gestuurd, met het verzoek om te reageren vóór 1 oktober 2017. Helaas heb ik geen reactie mogen ontvangen van u. Uit het saldo hebben we een deel van de uitvaartkosten aan de gemeente vergoed. Na aftrek van de door het Rijksvastgoedbedrijf gemaakte kosten, is het restant gestort: € 2.172,31. U kunt met een verklaring van erfrecht aanspraak maken op het genoemde bedrag. Daarmee dient u de schuldeisers te betalen.
*einde bericht*
Nu is mijn vraag; wanneer ik hier aanspraak op zou maken, erf ik daarbij dan ook zijn gehele, nog te betalen, schuld? en mogen deze schuldeisers dat op mij verhalen en/of is het mogelijk dat dit inmiddels is verjaard? en heb ik hiervoor daadwerkelijk een verklaring van erfrecht nodig (ik ben immers zijn enige erfgenaam) of kan het ook zonder? Gezien zo'n verklaring nogal aan de prijzige kant is zou ik niet weten hoe ik dat moet gaan betalen, 5 gezien mijn inkomen ver onder het minimum in.

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag