Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Rechten betreffende WAZO-uitkering?

Ik ben momenteel zwanger en ben dus de komende maanden qua inkomen afhankelijk van een WAZO-uitkering. Volgens de regels van het UWV is deze 100% van het sv-loon dat je verdiende tijdens het dienstverband waarin je verlof begon. Het UWV kijkt daarbij naar een periode van 1 jaar, die eindigt op de laatste dag van de voorlaatste maand of 4 weken voorafgaand aan de dag waarop het zwangerschapsverlof begint.
Dit pakt voor mij, mijn inziens onterecht, erg nadelig uit. Ik ben namelijk over de door het UWV gehanteerde referentieperiode van 12 maanden, de eerste 5 maanden werkzaam geweest bij 2 werkgevers en de overige 7 maanden bij 1 van die 2. De werkgever waarbij ik nu nog werkzaam ben, was gedurende die eerste 5 maanden slechts een bijbaan voor mij van 4-8 uur per week. Bij mijn andere werkgever werkte ik 32 uur en verdiende ik dus mijn hoofdinkomen. Over de overige 7 maanden van de referentieperiode ben ik gemiddeld 32 uur gaan werken bij mijn huidige werkgever.

Enkel de inkomsten genoten vanuit mijn huidige dienstverband over de referentieperiode worden meegenomen in de berekening van het UWV. Dit heeft tot gevolg dat er nu een gemiddeld dagloon is berekend over 5 maanden inkomsten van 4-8 uur per week en 7 maanden van 32 uur per week. Dit is dus geen correcte afspiegeling van mijn daadwerkelijk genoten inkomsten over de referentieperiode en heeft tot gevolg dat ik nu ca. 1000 euro per maand tekort kom in mijn inkomsten en mijn huur niet kan betalen.

Ik heb zelf reeds meermaals met het UWV gebeld. De werknemerstelefoon stelt me teleur. De medewerkers van het UWV die ik spreek zijn vaak zelf niet op de hoogte van de regels en vertellen mij telkens iets anders. Zij hebben inmiddels wel een uitkeringsdeskundige laten meekijken, die ik overigens zelf helaas nooit heb mogen spreken. Ik krijg de boodschap dat deze uitkeringsdeskundige aangeeft dat het dagloon correct is berekend en dat inkomen genoten bij voorgaande werkgevers enkel worden meegenomen in de berekening indien het dienstverband binnen 10 weken voor ingang van het verlof is geëindigd. Dat is natuurlijk bij mij niet het geval. Waarom dan wel een referentieperiode van 12 maanden wordt aangehouden (in de duur van de referentieperiode worden wel 2 werkgevers meegerekend, maar in de hoogte van mijn genoten inkomsten maar eentje), is mij een raadsel.

Ik heb inmiddels ook een bezwaar ingediend. Ik vind het namelijk bizar dat er niemand binnen het UWV schijnt te zijn die buiten een standaardberekening om naar individuele gevallen kan of wil kijken. De WAZO-wetgeving is toch bedoeld om de inkomsten van zwangere werknemers te beschermen en dat moet ook mogelijk zijn als je een uitzondering vormt op de normale regels. Zeker als je bedenkt dat ik bij mijn vorige werkgever ook gewoon netjes mijn premie volksverzekeringen betaalde. Ik betaal dus maandelijks, zonder dat ik daar zelf voor kan kiezen, aan instanties als het UWV precies om mij te kunnen helpen wanneer ik dat nodig heb. Maar op het moment dat dat zo is, wordt de deur voor mij dichtgegooid. Een beslissing over mijn bezwaar krijg ik pas uiterlijk in januari 2024. Tegen die tijd, is het einde van mijn verlof al aangebroken. Het UWV creëert hiermee dus eigenlijk een situatie waarin een zwangere medewerker tijdens de meest kwetsbare periode in een financiële en huisvestingscrisis beland, en ze geven aan dat er niemand is die mij kan helpen.

Ik vraag me af wat mijn rechten in deze situatie zijn. Heb ik er recht op dat het UWV toch naar mijn individuele situatie kijkt en haar berekening van mijn dagloon op mijn individuele situatie afstemt, of heb ik te dealen met het simpele feit dat ik als uitzonderingssituatie buiten de standaardberekening val en nu mijn huur niet kan betalen terwijl ik over enkele weken een kind krijg? Waar kan ik terecht met mijn klacht?

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag