Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Rechten als werkgever mij beschuldigt van foutieve urenregistratie?

Ik werk momenteel als verpleegkundige in de wijk. 8 jaar geleden ben ik bij de organisatie begonnen als bbl verzorgende ig. Onze uren moeten wij zelf registreren in e-care. Destijds is mij verteld dat ik alles wat ik aan extra taken doe voor een cliënt mag registreren. Ook alle inkomende telefoontjes etc. Dit doe ik dus ook. Nu is mij verteld dat ik dit zo niet had mogen doen. En dat dit zelfs naar fraude neigt. Bij navraag bij een collega blijkt ook zij op dezelfde manier registreren. En een oud collega vertelde dit ook altijd op deze manier gedaan te hebben. Sinds afgelopen donderdagmiddag mag ik niet meer werken. Ik ben nu vrijgesteld van werk met behoud van salaris.
Kunt u mij vertellen wat mijn rechten zijn als mijn werkgever mij beschuldigt van verkeerd registreren terwijl dit mij zo uitgelegd is?

Het strijkt tegen mijn rechtvaardigheidsgevoel als je te goeder trouw bent en dan onder deze omstandigheden wordt beschuldigd van foutieve urenregistratie, die zelfs als fraude wordt bestempeld. In Nederlands arbeidsrecht word je op verschillende manieren beschermd, echter, elk geval is uniek en de uitkomst kan variëren afhankelijk van de details van de situatie.

De belangrijkste grondregel is dat een werkgever je niet zomaar mag ontslaan. In het geval van een beschuldiging van fraude, zou de werkgever sterke bewijzen moeten hebben om een ontslag op grond van een dringende reden (op staande voet) te kunnen rechtvaardigen.

Allereerst, zijn deze instructies die je hebt gekregen schriftelijk vastgelegd of kun je op een andere manier aantonen dat deze instructies je zo zijn gegeven? Dit kan van groot belang zijn, omdat de bewijslast bij beschuldigingen van frauduleuze handelingen in principe bij de werkgever ligt. Zij moeten dus kunnen aantonen dat er bewust verkeerd geregistreerde uren zijn gedeclareerd.

Verder heb je het recht om jezelf te verdedigen tegen dergelijke beschuldigingen, en dat houdt ook het recht in om een jurist of advocaat in te schakelen om je daarbij te helpen.

Als de beschuldigingen ongegrond zijn, of als je werkgever overdreven heeft gereageerd op jouw vermeende fouten, kan het ook zijn dat je recht hebt op een schadevergoeding.

Het is echter ook van belang om te weten dat het claimen van uren die je niet daadwerkelijk aan je werk hebt besteed als potentieel frauduleus kan worden beschouwd. Het valt onder jouw verantwoordelijkheid om een juiste urenregistratie bij te houden.

In jouw situatie zou het zeer raadzaam zijn om zo snel mogelijk een jurist of gespecialiseerde advocaat in te schakelen. Zij kunnen een strategie uitwerken die is afgestemd op jouw specifieke situatie en je rechten verder toelichten."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag