Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Rechten aangaande niet verwijderde tank in tuin door verkopende partij?

Afgelopen december hebben wij een woning gekocht. Tijdens graafwerkzaamheden zijn we gestuit op een oude (olie)tank. In de lijst van zaken staat, zo blijkt achteraf, wel vermeld dat er een tank aanwezig is. Verdere informatie ontbreekt. De bouw van onze aanbouw ligt op dit moment stil en ik vraag mij af wat mijn rechten zijn ten aanzien van de verkopende partij.

In het Nederlands recht is, in algemene zin, het uitgangspunt 'koper let op' van toepassing. Dit betekent dat de koper een onderzoeksplicht heeft. Echter, dit betekent niet dat de verkopende partij niet ook een mededelingsplicht heeft. Bij de verkoop van vastgoed moet de verkoper de koper informeren over bekende gebreken.

Het is interessant dat de tank in de lijst van zaken staat, maar dat er verder geen informatie is verstrekt. Het kan dan ook zijn dat de verkoper in deze situatie tekortgeschoten is in zijn mededelingsplicht. Al is dit afhankelijk van de specifieke omstandigheden, zoals wat er exact in de lijst van zaken stond, wat u als koper al wist (of had kunnen weten) en welke consequenties de aanwezigheid van de tank heeft voor het gebruik van de woning.

Het zou raadzaam kunnen zijn om deze kwestie voor te leggen aan een jurist of advocaat. Hij of zij kan u adviseren over uw rechtspositie en wat de beste vervolgstappen kunnen zijn. Wellicht is het mogelijk om de kosten voor het verwijderen van de tank te verhalen op de verkoper. Maar dit is sterk afhankelijk van de precieze omstandigheden en wat er in de koopovereenkomst is afgesproken. In dit soort kwesties is het verstandig om professioneel juridisch advies in te winnen.
---------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag