Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Recht van overpad

Sinds 2006 maken wij gebruik van de steeg welke op het perceel van andere woning ligt.
Blok woningen is in 1958 gebouwd en de steeg is door de voorgangers ook altijd zo gebruikt. In 1997 is er een ruilverkaveling geweest hierdoor is de erfdienstbaarheid vervallen (terwijl er aan de hele situatie niets is veranderd) vorige bewoner van het perceel waar de steeg ligt wist niet beter dat wij recht van overpad hadden. Huidige bewoner heeft toegang nu geblokkeerd kunnen wij ons recht van overpad weer opeisen?

Het is belangrijk dat we wat achtergrond hebben op wat 'recht van overpad' precies is voordat we verder gaan. Het recht van overpad is een vorm van erfdienstbaarheid. Het betekent dat de eigenaar van een erf (grond) het moet dulden dat iemand anders over zijn erf mag lopen of fietsen, meestal is dit om te kunnen komen en gaan van en naar een ander erf.

Vanuit jouw beschrijving klinkt het als een potentieel geval van erfdienstbaarheid door verjaring. Er kan sprake zijn van een erfdienstbaarheid doordat jij (of de vorige eigenaar van jouw perceel) al langere tijd over het perceel van de buren loopt of fietst. Daarvoor gelden de volgende regels:

- Als je kunt bewijzen dat je minstens 20 jaar lang zonder onderbreking gebruik hebt gemaakt van het recht van overpad, dan kan er sprake zijn van 'verkrijgende verjaring'. Dit betekent dat je kunt proberen om het recht van overpad te registreren bij het Kadaster. Dit zou een erfdienstbaarheid creƫren op het perceel van je buren.

- Als je niet kunt bewijzen dat je minstens 20 jaar lang zonder onderbreking gebruik hebt gemaakt van het recht van overpad maar wel dat je dit al minstens 10 jaar lang doet, dan kan er sprake zijn van 'bevrijdende verjaring'. Dit betekent dat jouw buren jou niet kunnen verbieden om over hun perceel te lopen of te fietsen, maar het recht van overpad wordt niet geregistreerd bij het Kadaster.

Om te weten te komen of je in deze zaak kans hebt op het opeisen van je recht op overpad, zou het zeer nuttig zijn om een juridisch expert in te schakelen. Deze kan je meer inzicht geven over de mogelijkheden op basis van jouw specifieke situatie en het toepasselijke bewijsmateriaal.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag