Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Recht van overpad

Ik heb al 29 jaar een stuk grond In Amsterdam Noord waarop de buren recht van overpad hebben. Aan het begin van het pad is een breedte van 7 meter. Maar snel daarna is het pad maar 3.20 breed door bebouwing die daar vanaf begin vorige eeuw staat. Na die 3.20 is mijn erf en dat is ongeveer 12 bij 50 meter. Mijn nieuwe buurman vindt dat hij recht van overpad heeft over de hele lengte van mijn erf van 7 meter. Daar mag ik volgens hem geen auto's of iets anders neerzetten, dan versmal ik zijn recht van overpad. Volgens mij moet hij het recht toch op de voor mij minst bezwarende wijze gebruiken. Hij hoeft toch niet zig zaggend over mijn erf te gaan. Als hij verder op mijn erf 5.50 heeft, dan lijkt me dat toch voldoende. Ook meent hij dat hij bij mij mag keren ook al heeft hij daar de hele twaalf meter van mijn erf voor nodig Kunt u mij wat meer vertellen over rechten wat dat betreft. In het kadaster een geen maat aangegeven, maar kan volgens mij eigenlijk niet meer dan 3.20 zijn.

Als er in de koopakte niets staat over de breedte en de inhoud van de erfdienstbaarheid ( de wijze van het gebruik) zal deze moeten worden uitgeoefend op de minst bezwarende wijze en zoals dat al jaar en dag gebruikelijk is zie boek 5 artikel 73

De inhoud van de erfdienstbaarheid en de wijze van uitoefening worden bepaald door de akte van vestiging en, voor zover in die akte regelen daaromtrent ontbreken, door de plaatselijke gewoonte. Is een erfdienstbaarheid te goeder trouw geruime tijd zonder tegenspraak op een bepaalde wijze uitgeoefend, dan is in geval van twijfel deze wijze van uitoefening beslissend.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag