Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Recht van overpad.
Er zijn 2 kavels verkocht waarvan wij het achterste kavel hebben verkocht, hierbij is door de verkoper aangegeven dat er een recht van overpad wordt gevestigd in de akte van levering. Er is nooit gesproken over waar en de breedte van dit overpad. Uiteindelijk heeft de verkoper opdracht gegeven aan de notaris op welke manier dit vastgelegd moet worden.
Wij zijn het heersend erf en in onze akte van levering is de erfdienstbaarheid opgenomen van recht van overpad, in de tekst staan geen breedtes of plaats vermeld wel wordt verwezen naar het gearceerde gedeelte in de bijgevoegde tekening. Op deze tekening kun je zien hoe deze erfdienstbaarheid moet lopen. Deze tekening is een kadastrale kaart met schaal 1:500. Het recht van overpad moet uiterst rechts van het kavel met een breedte van 4,2 mtr uitgaande van de tekening.,
Deze akte van levering is geregistreerd bij het kadaster alsmede het recht van overpad. Wij zijn enkele weken eerder gepasseerd dan de buren.
Nu is bij de akte van levering van het diendend erf (de buren) ook de tekst opgenomen dat er recht van overpad op hun kavel ligt. In hun akte van levering wordt ook verwezen naar een tekening met gearcheerd gedeelte alleen deze tekening is niet toegevoegd aan hun akte. Zij zijn dus later gepasseerd. Deze akte van levering is ook geregistreerd bij het kadaster alleen dus zonder de tekening.
Nu zitten wij met een aantal vragen:
- kunnen we de buren houden aan het recht van overpad zoals dat in tekening is vastgelegd dus aan de uiterst rechterkant en de breedte?
- is de notaris hierin tekort geschoten? of hadden de buren hier zelf een onderzoeksplicht?
Ik hoor het graag alvast bedankt voor de reacties

In beginsel is dit wel rechtsgeldig maar er zou een discussie op kunnen komen over het gebruik van
het pad nu er geen beschrijving bij de tekening is, zoals doel ( om te komen en te gaan met de fiets of auto of lopend , met andere bijzondere wagens , geldt dat ook voor gasten enz) Het kan zijn dat de plaatselijke situatie zo duidelijk is dat er geen andere mogelijkheid van invulling van de erfdienstbaarheid is zodat het dienend erf dit op deze manier aan u moet overdragen feitelijk zoals de situatie op de tekening. Maar het kan ook zijn dat de tekening schetst waar de erfdienstbaarheid moet komen in ieder geval, een erfdienstbaarheid voor een fiets is minder breed dan die voor een auto. Ik weetniet waarover u heeft gesproken ?

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag