Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Recht van eerste koop misbruiken om een ballotage tot stand te brengen

Wij willen ons appartement verkopen. In ons koopcontract wordt melding gemaakt van “recht van eerste koop “. Wij bieden het appartement aan aan de beneden buurman. Deze wil het contract waarmee hij afziet van dit recht niet tekenen. Hij suggereert dat hij wil kopen tegen een marktconforme prijs en stelt voor dat hij het koopt voor het bedrag die de bieder er voor wil geven. Dat vinden wij een onacceptabele handelswijze naar de toekomstige kopers . Nu stelt hij voor dat hij de akte (waarin hij afziet van het recht op eerste koop) pas tekent als hij de nieuwe buren heeft geballoteerd. Naar onze mening misbruikt hij het recht van eerste koop om zo te bepalen wie zijn buren worden. Is dit een rechtsgeldige handelswijze?

Het recht van eerste koop is in principe een rechtsgeldige overeenkomst tussen de eigenaar van een onroerend goed en een bepaalde persoon of groep personen, waarbij de eigenaar zich verbindt de woning eerst aan deze persoon of groep personen te koop aan te bieden vooraleer het aan anderen te verkopen.

De mogelijkheid dat de buurman kennelijk gebruik maakt van het recht van eerste koop om te bepalen wie zijn nieuwe buren worden, kan, afhankelijk van de omstandigheden en de precieze inhoud van de overeenkomst, toelaatbaar zijn. In zulke private overeenkomsten hebben partijen in principe contractsvrijheid.

Echter, als het zou gaan om systematische discriminatie of uitsluiting van bepaalde groepen mensen, dan zou dat in strijd kunnen zijn met de algemene beginselen van het Nederlandse recht, zoals gelijke behandeling en non-discriminatie volgens bijvoorbeeld de Algemene wet gelijke behandeling.

Daarnaast zou het zo kunnen zijn dat de bedoelingen van de buurman botsen met regels in bijvoorbeeld het bestemmingsplan of een woningcorporatie, als die erbij betrokken is.

Ik zou adviseren om deze situatie te bespreken met een jurist of advocaat om een preciezere analyse te krijgen van uw situatie. Uw belangen kunnen dan beter worden beschermd en er kan een duidelijker beeld worden gevormd van uw juridische positie en opties.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag