Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Recht van eerste koop en marktconforme prijs.

Wij willen ons appartement verkopen. Het koopcontract geeft onze buren recht van eerste koop.
Wij vragen of ze het willen kopen. Ja, zegt de buurman, tegen een marktconforme prijs.
Wij willen er het bedrag voor betalen welke wij 2 jaar geleden ervoor betaald hebben.
Mag de buurman dit bedrag afwijzen omdat hij dit niet marktconform vindt?

Als uw buren een recht van eerste koop hebben, betekent dit niet automatisch dat zij de prijs kunnen bepalen. Dit recht geeft hen slechts de eerste kans om het pand te kopen voordat het aan anderen wordt aangeboden.

Bij het bepalen van een verkoopprijs moeten u en uw buren onderhandelen over wat jullie als 'marktconform' beschouwen. Als er in de koopovereenkomst geen specifieke bepaling is opgenomen over hoe de marktconforme prijs bepaald dient te worden, dan zou deze in principe bepaald moeten worden aan de hand van de huidige woningmarkt.

De prijs die u 2 jaar geleden heeft betaald, kan dus afwijken van de huidige marktwaarde. Uw buren zouden kunnen aanvoeren dat deze niet meer marktconform is.

Daarom zou het raadzaam kunnen zijn om een onafhankelijk taxateur in te schakelen om de marktwaarde van het pand te bepalen. Als dit lastig te regelen is, zou het ook kunnen helpen om eens te kijken naar recente verkoopprijzen van vergelijkbare panden in uw omgeving om een idee te krijgen van de marktconformiteit van uw prijs.

Uiteindelijk staat het de buren vrij om het bod te accepteren of niet. Zoals bij elke (ver)koop geldt, moeten beide partijen het eens worden over de prijs.
Echter, als jullie er samen niet uitkomen, kan het verstandig zijn om juridische hulp in te schakelen om te kijken wat jullie rechten en plichten zijn in deze specifieke situatie.
---------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag