Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Recht teruggaaf aanbetaling pup?

Ik heb een vraag betreffende een aanbetaling die ik recent heb gedaan om een pup te reserveren die ik uiteindelijk niet heb gekocht.
Ik was in contact met een fokker voor de aanschaf van een pup. De fokker stuurde mij foto's van verschillende pups en vroeg om een aanbetaling van 500 Euro over te maken om een specifieke pup te reserveren, totdat ik ze kon zien. Dit om garant te stellen dat niet andere geïnteresseerden de pup zouden kopen voordat ik het nest bezichtigd had. Hij maakte duidelijk dat ik de aanbetaling terug zou krijgen als de koop niet doorging. Ik heb de aanbetaling overgemaakt, zonder contract of formele bevestiging op papier wat de voorwaarden van de aanbetaling waren.
Een week later heb ik de fokker bezocht en de pups gezien. De fokker kon niet alle benodigde papieren overleggen en ondertekenen om de pup naar het buitenland te exporteren (aangezien ik in het buitenland woon). Ik zei dat ik bedenktijd nodig had om te kunnen overleggen met mijn echtgenoot of we de koop zouden doorzetten gezien de risico's. De fokker gaf een deadline aan om te bevestigen (binnen 4 uren), aangezien er andere gegadigden langs kwamen die dag om een pup uit te kiezen. Ik heb per sms op de tijd van de deadline geschreven dat ik de koop niet kon bevestigen aangezien ik meer tijd nodig had, zijn deadline respecteerde, en dus de keuze van de specifieke pup opgaf. Een dag later heb ik per sms geschreven dat ik definitief van de koop afzag aangezien de fokker de export papieren niet kon/wilde klaar maken en ondertekenen, en wij niet het risico wilden nemen een hond zonder juiste papieren in te voeren naar ons thuisland.
De fokker wil nu de aanbetaling niet terugstorten met de reden dat hij teveel tijd heeft geïnvesteerd in de communicatie met mij, en dat hij er alles aan heeft gedaan om oplossingen te zoeken voor de export. De fokker heeft bevestigd dat alle pups, ook die ik gereserveerd had, zijn verkocht.
Ik heb voorgesteld 50 Euro in te houden vanwege de geïnvesteerde tijd en moeite, maar daar ging hij niet akkoord mee en stelde voor 250 Euro terug te storten.
Concreet is mijn vraag of ik het recht heb om de volledige aanbetaling terug te ontvangen. En als dit mogelijk is, hoe? Wat is de juridische basis?

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag