Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Recht op sociale of geliberaliseerde huurwoning van woningcorporatie

Wij hebben recent bericht gekregen over dat onze sociale huurwoning van MaasDelta op de lijst staat om gesloopt geworden. Tegen de tijd dat de sloop daadwerkelijk zal plaatsvinden zal ons gezamenlijk inkomen boven de inkomensgrens liggen. Nu lees ik veel verschillende verhalen over rechten en plichten. Bijvoorbeeld https://www.woonbond.nl/vraagbaak/heb-ik-na-sloop-nog-recht-sociale-huurwoning

Allereerst zou ik onze meest belangrijke vraag willen stellen.

1) Mag de woningcorporatie ons na een bepaalde tijd zonder ons ook maar een alternatief huurhuis (sociaal of geliberaliseerd) te hebben geboden uit huis (laten) zetten? Wij zijn bang dat we niet direct recht zullen hebben op een sociale huurwoning waardoor wij dus zelf een alternatief huis moeten vinden. Op zich prima, maar iedereen die de huizenmarkt ook maar een beetje in de gaten houdt, zal beseffen dat het niet makkelijk is om binnen gelimiteerde tijd te doen. Mogen ze ons in zo'n geval toch dwingen om uit huis te gaan of moet de woningcorporatie minimaal uit hun geliberaliseerde woningen een passend huurhuis alternatief bieden?

Dan nu onze overige vragen:
2) Ik lees verder op het internet over een sociaal plan en dat daarin opgenomen kan worden dat zelfs mensen boven de inkomensgrens recht blijven houden op een sociale huurwoning. Wanneer wordt zo'n sociaal plan opgesteld en waar ik kan deze inzien als het er al is. Zou ik nu mogelijk nog invloed kunnen uitoefenen op de inhoud ervan via een belangenvereniging?
3) Bovenstaande recht heeft blijkbaar te maken met het wel of niet verkrijgen van de zogenaamde stadsvernieuwingsurgentie. Hebben alle mensen onder de inkomensgrens hier altijd recht op. Hoe zit dat met mensen boven de inkomensgrens. Wanneer hebben zij er recht op?

Als u niet akkoord gaat met een opzegging kunt u niet zomaar uit huis gezet worden. Wanneer u niet akkoord gaat met een schriftelijke opzegging kan de corporatie de rechter verzoeken om de huurovereenkomst te beƫindigen.

Afhankelijk van het geval heeft u ook recht op een tegemoetkoming in de verhuis- en inrichtingskosten en/of moet de verhuurder bijdragen in de kosten van de verhuizing. Ook moet blijken dat de huurder andere passende woonruimte kan verkrijgen.

Corporaties mogen gezinnen met een hoger inkomen sociale huurwoningen toewijzen. Het is niet een afdwingbaar recht (omdat alles afhankelijk is van de omstandigheden van het geval). Vaak zullen zij wel met een (goed) aanbod komen omdat ze anders het risico lopen op een procedure. Dit staat allemaal nog los van een eventueel sociaal plan. Of daar sprake van is durf ik u niet te zeggen. U zou de corporatie kunnen vragen of er een sociaal plan komt.

U kunt desgewenst vrijblijvend contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag