Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Recht op reparatie in verband met garantie?

Mijn zoon heeft op 25 mei 2022 een auto gekocht bij een dealer. Auto uit 2013, prijs 14.000,00 euro
Met 6 maanden Bovag garantie, per 1 juni ging de Bovag garantie naar 12 maanden.
Op dinsdag ging de auto stuk. Automatische versnellingsbak defect. Het is een grote reparatie van ruim 4.000,00 euro.
De dealer zegt dat we geen recht hebben op garantie op basis van de Non-conformiteitsregeling.
En dat mijn zoon de reparatiekosten zelf moet betalen.

Goedemiddag,

Vervelende situatie waar uw zoon in verkeert. In principe geldt per 1 januari 2022 een wettelijke garantie van 12 maanden (voorheen: 6 maanden). Indien de auto binnen die periode kapot gaat, dient de verkoper alsnog op te draaien voor de reparatiekosten. In sommige gevallen dient zelfs een nieuw product geleverd te worden of kunt u van de koopovereenkomst af door deze te ontbinden. Het hangt echter wel onder andere af van wat onderling is afgesproken, hoe uw zoon in de tussentijd met de auto is omgesprongen en of er reeds gebreken bekend waren ten tijde van de aankoop. Indien u uw zaak nader wenst te bespreken, kunt u gerust vrijblijvend contact opnemen.

Gr,

Dhr. mr. S. Leito
FerLei Legal
06-49175526

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Beste Silviene,
Mijn zoon heeft in die 10 maanden dat hij zijn auto heeft altijd rustig gereden en maar 4.500km gereden. Kilometerstand bij aankoop 50.000km en nu 54.500 km.
Er waren geen gebreken bekend bij de aankoop. Ook heeft deze auto bij deze zelfde garage vorige maand nog een apk keuring met onderhoudsbeurt gehad. De verklaring van de garage is dat het niet bekend is wat de oorzaak is van de defecte versnellingsbak. Wel zijn er meedere gevallen bekend van dit merk en type auto met dezelfde problemen met een lage kilometerstand. Aankoopbedrag was 10 maanden geleden 13.900,00 euro. Huidige waarde in deze conditie is zo'n 1.000,00 euro. Ik moest de garage gisteren zelf komen uitleggen wat de wettelijke garantie/non-conformiteit in betekent.
Inmiddels heeft de garage een aanbod gedaan om voor de helft van het bedrag (2.100,00 euro) de auto te repareren. Ik ben nog net akkoord gegaan.


Goedemiddag,

Op basis van uw beschrijving is het niet redelijk te noemen u op te laten draaien voor (een deel van de) reparatiekosten. Als u bijstand nodig hebt om de garage op de juiste manier juridisch aan te spreken, verneem ik het uiteraard graag.

Gr,

Silvienne Leito
FerLei Legal
06-49175526

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag