Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Recht op reistijdvergoeding met terugwerkende kracht?

Mijn man is op 22-03-2021 via een uitzendbureau/detacheringsbureau (werkgever) begonnen te werken bij een bedrijf in Zwolle (opdrachtgever).
Hij heeft een uitzendcontract met uitzendbeding.
Elke dag moet mijn man 2 uur reizen (retour) om op zijn werk te komen.
Mijn man ontvangt 0,19 euro per kilometer reiskostenvergoeding.
Nu is het zo dat bij dit zelfde bedrijf in Zwolle een collega werkt die daar 2 weken eerder is begonnen dan mijn man, ook in dezelfde functie. Deze collega werkt daar via hetzelfde uitzendbureau/detacheringsbureau (werkgever) als mijn man.
Nu vertelde die collega ongeveer 2 weken geleden toevallig tegen mijn man dat hij van het uitzendbureau/detacheringsbureau (werkgever) bovenop de reiskostenvergoeding van 0,19 euro per kilometer ook nog een reistijdvergoeding ontvangt van 1 uur per dag! Deze collega moet elke dag 1 uur reizen (retour) dus de helft minder reistijd per dag dan mijn man.
Toen mijn man zijn uitzendcontract tekende heeft het uitzendbureau/detacheringsbureau (werkgever) helemaal niets tegen mijn man gezegd over een reistijdvergoeding. Als hij dat niet toevallig op zijn werk had gehoord van zijn collega dan had mijn man dit nooit geweten.
Nu heeft mijn man dit aangekaart bij het uitzendbureau/detacheringsbureau (werkgever) en daar heeft hij met veel moeite voor elkaar gekregen dat hij 1 uur per dag 70% reistijd vergoed zal krijgen. Dit is de helft van wat zijn collega vergoed krijgt want mijn man moet per dag 2 uur reizen en die collega 1 uur.
Er wordt 70% per uur vergoed en geen 100% en het gaat pas nu in, dus in december 2021! Mijn man heeft gevraagd of hij de reistijdvergoeding met terugwerkende kracht vanaf de tijd dat hij bij de opdrachtgever in Zwolle werkt, dus vanaf 22-03-2021, vergoed kan krijgen. Maar hier wilde zijn werkgever het uitzendbureau/detacheringsbureau niets van weten. Ook wil het uitzendbureau/detacheringsbureau niet meewerken aan het rechtstreeks in dienst treden van mijn man bij de opdrachtgever want zij willen hem graag rechtstreeks in dienst nemen. Mijn man werkt nu bijna 9 maanden voor het uitzendbureau/detacheringsbureau. Het uitzendbureau/detacheringsbureau wil mijn man waarschijnlijk niet laten gaan omdat zij dubbele inkomsten voor hem ontvangen. Ze ontvangen bemiddelingsgeld van de opdrachtgever plus LKV (Loonkostenvergoeding) van de Belastingdienst.
Nu zou ik graag willen weten of mijn man recht heeft op de reistijdvergoeding met terugwerkende kracht vanaf zijn indiensttreding op 22-03-2021.
Ook zou ik graag willen weten wanneer (na hoeveel maanden) de opdrachtgever het recht heeft om mijn man voor vast aan te nemen.
Graag hoor ik van u.
Alvast mijn hartelijke dank!

Met vriendelijke groet,

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag