Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Recht op legitieme portie ondanks onterving?

Mijn moeder heeft geregeld dat ik ook geen recht heb op legitieme portie?
Mijn vader overleed in dec 2016. We zijn hierna nog met moeder en mijn broer, zus en ik over. Hij liet een huis in Spanje van twv €150.000 hypotheek vrij achter. En een huis in Nederland twv van €250.000. Ook hypotheekvrij. Moeder erft alles. Begin 2017 wordt het contact verbroken .
Half 2017 wordt het huis in Spanje door moeder op naam van broer en zus gezet . Ik deel hier niet in mee .
In jan 2018 koopt mijn broer het huis van moeder in Nederland voor €150.000 dus ver onder de marktwaarde . Mijn moeder overlijd in dec 2022.
Testament wat in begin 2018 is opgesteld wordt in januari 2023 geopend.
Ik ben volgens moeder onterfd " wegens VERDENKING van diefstal uit de kassa van de onderneming van overleden echtgenoot en
broer ".
Zij stonden op de markt met kaas en ik heb daar 20 jaar gewerkt . Rond september 2016 ontstond er een meningsverschil over een kastekort en dit is in overeenstemming met vader en broer in november 2016 opgelost .
Ik ben in juli 2017 echter uit onderneming ontslagen wegens dezelfde verdenking . Vader inmiddels overleden in dec 2016. Er is nooit aangifte gedaan. Het contact is toen verbroken met moeder, broer en zus .
Nu beweert moeder dat ik ook geen recht heb op legitieme portie uit erfenis wegens de vermeende diefstal. In testament van moeder is opgenomen dat ze geen aangifte heeft gedaan bij de politie " want ze wilde de familieband niet verstoren . "
Nou die was al verstoord. Moeder beweert in testament dat het vermeende gestolen bedrag gelijk staat aan mijn legitieme portie . En dus nergens meer recht op heb. Ik moet dus volgens haar geld aan broer en zus geven, totdat zij beslissen dat het voldoet aan het " gestolen " bedrag .
Vraag : Moeten ZIJ bewijzen om welk bedrag het dan zou gaan? Dus zij bepalen hoeveel mijn legitieme portie zou zijn, en volgens mijn moeder heb ik dat al gekregen omdat het gelijk zou zijn aan het " gestolen " bedrag.
Dat zou volgens mijn berekening zo maar richting de €50.000 moeten gaan, wat natuurlijk absurd is. Blijf ik wettelijk recht houden op mijn legitieme portie ? Dat diefstalgedoe heeft toch niks met de nalatenschap te maken ?

Goedemorgen,

Had uw vader een testament? Dat zou ik moeten inzien om het goed te beoordelen. Het LIJKT zo te zijn dat uw moeder dan wel krachtens ouderlijke boedelverdeling, dan wel krachtens de zogenaamde wettelijke verdeling de baas is geworden over alles wat uw vader naliet. Maar daar hoort bij dat de kinderen een vordering op moeder kregen.. Het testament van 2018 zal dan van uw moeder zijn, want uw vader was overleden. Maar uw moeder leeft toch nog? Dan heeft dat testament van 2018 nog geen effect. We moeten daar maar even over bellen om dit helder te krijgen. Soms geldt dat je onwaardig kan zijn om t6e erven, bijvoorbeeld in geval van diefstal. Maar dan moet je daar wel voor veroordeeld zijn door de rechter. Niet zoals u het nu beschrijft. Tenslotte, aanspraak op legitieme portie verjaart (vervalt) na 5 jaar na het overlijden, tenzij u tijdig aanspraak hebt gemaakt. Maar zoals ik het nu begrijp speelt dat niet in de nalatenschap van vader en moeder is nog niet overleden. Kortom, er zijn nog wat gaten in uw verhaal die eerst moeten worden opgevuld voor er een goed advies kan worden gegeven. U kunt mij bellen op 0571 290841. van daag tussen 15.30 en 16.30 of anders donderdag.

Beoordeel dit antwoord:

sorry, ik zie nu dat uw moeder in 2022 is overleden. Van belang is om het testament van zowel uw vader als uw moeder in te zien. Uw legitieme portie kan uw moeder niet ongedaan maken. Wie vindt dat u hebt gestolen/ verduisterd moet dat bewijzen, niet u.

Beoordeel dit antwoord:

sorry, ik zie nu dat uw moeder in 2022 is overleden. Van belang is om het testament van zowel uw vader als uw moeder in te zien. Uw legitieme portie kan uw moeder niet ongedaan maken. Wie vindt dat u hebt gestolen/ verduisterd moet dat bewijzen, niet u.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag