Familie, Scheiden, Alimentatie
Particulier
Recht op kennis van afstamming (adoptie)
Onlangs heb ik ( via Fiom en de raad voor de kinderbescherming ) mijn adoptie dossier en het afstands dosier ingezien en daar kopiën van ontvangenMijn vraag gaat over het afstands dossier.
Dat heb ik via het FIOM ontvangen,
Van mijn ( biologische ) moeder was mij het meeste al bekend, echter mij is altijd gezegd dat mijn ( biologische ) vader onbekend zou zijn.
Nu blijkt deze met naam en ( toenmalig ) adres in dat afstands dossier te staan.
Fiom heeft deze gegevens echter "weggelakt", om reden van zijn Privacy.
Nu heb ik geen enkele intentie om contact te zoeken met mijn ( biologische ) vader , en dit is Fiom bekend!
Wel wil ik heel erg graag zijn naam , leeftijd en ( toenmalige) woonplaats weten, puur om voor mijzelf het plaatje van mijn afstamming compleet te krijgen, en daarmee mijn zoektocht naar "waar ik vandaan kom"af te kunnen ronden.
Vooralsnog weigert Fiom mij deze gegevens te verstrekken, wel willen ze een zoektocht starten, maar dat kost geld en ik zal dan moeten aangeven ook contact met mijn vader te willen , en juist dat wil ik eigenlijk niet.
Daarbij is dan ook niet gezegd dat ik dan wél de gegevens krijg die Fiom in het dossier afschermt, wat voor mij een zoektocht nog minder aantrekkelijk maakt.
Het gaat hier om het recht op privacy van een biologische vaderf, en het recht van een kind om te weten van wie het afstamt
Welk recht weegt hier voor de wet eigenlijk zwaarder?
Nogmaals ,: ik ben van mening dat ik het recht op zijn privacy helemaal niet zal schaden, omdat ik aangeef geen contact of zoektocht te willen aangaan, daarbij komt dat zijn gegevens reeds bekend zijn, allen niet aan mij worden verstrekt... heb ik het recht hier dan aan mijn zijde?
Ik heb natuurlijk ook gezocht naar een antwoord inmiddels en dan kom ik bij "het Valkenhorst arrest", waarin de hoge raad heeft uitgesproken dat in een soortgelijke zaak het recht van het kind voorop staat.
Fiom heeft mij echter laten weten dat deze uitspraak gedateerd is, en niet meer overeen komt met de privacy wetten van tegenwoordig, en daarom loop ik daar op vast.
Nu heb ik in januari opnieuw een afspraakt met het Fiom, waarin ik ze nogmaals wil vragen mij alsnog de gegevens te verstrekken van mijn biologische vader, kunt u mij alstublieft laten weten, of ik in mijn recht sta, en hoe ik Fiom kan overtuigen dat zij mij alsnog die gegevens moeten verstrekken zodat ik dit verdert af kan sluiten?
en, welke stappen ik eventueel kan ondernemen wanneer Fiom dit blijft weigeren?
Ik hoor het graag van u
Dit is inderdaad een complexe situatie die het snijvlak van verschillende wettelijke rechten betreft: enerzijds het recht op privacy van uw biologische vader en anderzijds uw recht op kennis van uw afstamming.
De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) schrijft voor dat persoonsgegevens zoals naam, geboortedatum en adres niet zonder toestemming of legale basis mogen worden gedeeld. Dit recht beschermt de privacy van uw biologische vader. Echter, volgens jurisprudentie en de Nederlandse wet heeft een kind ook recht op kennis van zijn of haar afstamming. Om deze rechten tegen elkaar af te wegen is altijd casus-specifiek en een complexe zaak.
Het is belangrijk om te weten dat het arrest van de Hoge Raad in de Valkenhorst-zaak dateert van vóór de invoering van de AVG. Het is dus mogelijk dat, hoewel het arrest stelt dat het recht van een kind om te weten van wie het afstamt kan prevaleren boven het recht op privacy van de biologische ouder, deze redenering mogelijk onder druk staat vanwege de strengere privacywetgeving van de AVG.
Tijdens uw gesprek met Fiom kunt u wellicht de volgende argumenten aandragen:
- U heeft concrete redenen om te willen weten wie uw biologische vader is: het afronden van uw zoektocht en het completeren van uw afstammingsbeeld.
- U heeft Fiom expliciet meegedeeld dat u geen contact wenst te leggen met uw biologische vader en u bent ook niet van plan derden toegang te geven tot deze informatie. Dit vermindert het risico op schending van zijn privacy.
Als Fiom weigert om de gegevens te verstrekken, zou u juridische stappen kunnen overwegen. Het zou raadzaam zijn om hiervoor een advocaat in de arm te nemen, gezien de complexiteit van deze zaak.
Dit is een algemeen adviserende opmerking en kan niet worden opgevat als juridisch advies voor uw specifieke situatie. Neem daarom contact op met een juridisch adviseur om uw specifieke situatie te bespreken. "
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer
Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.