Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Recht op alimentatie?

Hierbij de achtergrond van de uitzichtloze situatie waarin ik mij nu bevind.
Eind oktober 2021 is mijn partner, na het nuttigen van 1,5 fles rode wijn, achterover van de trap gevallen. Zware hersenschudding tot gevolg.
Op zondag 29 januari 2022 gebeurde weer hetzelfde als in oktober 2021. Mijn partner verloor na het nuttigen van 1 fles witte wijn haar evenwicht en viel met haar hoofd op de tegelvloer.
De diagnose was een zware hersenkneuzing en een schedelbasisfractuur.
Een normaal gesprek voeren in het Nederlands is nagenoeg onmogelijk, omdat ze niet snel genoeg het juiste woord kan vinden wordt ze ongeduldig en gaat ze van de hak op de tak. Volzinnen uitspreken is onmogelijk. Ze kan ook absoluut niet tegen geluid. Ik heb haar gezegd dat ze hulp moet gaan zoeken bij een specialist, die hier ervaring mee heeft. Zorg voor een goede conditie en ga naar de sportschool. Maar nee dat had ze allemaal niet nodig. Ik heb dus als mantelzorger jarenlang voor haar gezorgd.
Ondertussen waren we al op zoek naar een levensbestendige woning en onze woning verkocht voor € 820.000,00 met een overwaarde van € 500,000,00, ons pensioen zeg maar.
Omdat ik in april 2023 een baan als ZZP’er heb gekregen, had ik natuurlijk een auto nodig.

Een lang verhaal in het kort. Het oude huis verkocht en een nieuw huis is gezamenlijk gekocht voor € 360.000,00. De hele verhuizing en alles wat er bijkomt heb ik allemaal alleen moeten uitvoeren want mijn partner was te moe en lag de hele dag in bed.

Wat schetst mijn verbazing, er stond € 50.000,00 op. Ik dacht hé, hé eindelijk wil ze meewerken aan de aanschaf van de Tesla. Ik heb meteen € 35.000,00 overgeboekt naar mijn zakelijke rekening, zodat ik de € 10.000,00 aanbetaling en de € 10.000,00 btw. van de Tesla kon betalen. Dat geld had ik op dat moment zakelijk niet. Bij thuiskomst van het familieweekend was de spanning te snijden, het vuur spoot uit haar ogen en er kon geen normaal gesprek meer plaatsvinden. Ze vond dat ik haar bestolen had. Ik heb nooit de kans gehad om het uit te leggen, ze ging meteen tot het agressieve toe in de aanval.

Ik werd er helemaal gek van om te zien hoe mijn grote liefde zo aan het aftakelen was en die mij plotseling zo haatte.

Na twee weken in het huis van mijn vrienden te hebben gewoond heb ik mijn koffer gepakt en ben ik teruggegaan naar mijn partner. Wat bleek, tot mijn stomme verbazing, dat ze het slot had laten veranderen zonder dat ik daarvan op de hoogte was en ik er dus niet in kon. Mijn partner was niet voor rede vatbaar. (Mag dat juridisch eigenlijk wel. Iemand zo buitensluiten?). Na wat omzwervingen kon ik gelukkig een appartement krijgen. Daar ben ik met niets ingetrokken op 22 oktober 2023.
Zolang er niets geregeld is met een notaris hoefde ik er niet op te rekenen dat ik mijn spullen zou kunnen komen halen. Zijzelf was überhaupt niet in staat iets te regelen.
Om toch zo snel mogelijk een afspraak te kunnen maken met de notaris heb ik zelf, zij het onder druk van de belastingdienst, een vaststellingovereenkomst opgesteld en door mijn partner laten ondertekenen.
Dat de verdeling in werkelijkheid nog niet heeft plaatsgevonden was duidelijk.
Een week na ondertekening bij de notaris weer een verzoek ingediend om mijn spullen te komen halen. Het antwoord was ik hou alles en koop zelf maar alles nieuw.
Op deze manier wordt mijn handel in de wijn ernstig belemmerd en ik vind dit onacceptabel.

Vraag: Kan ik alsnog alles wat ik betaald heb via mijn zakelijke rekening van de ABN alsnog claimen?
Dit zijn allemaal bezittingen van de zaak en niet van ons gezamenlijk.
Ik kom elke maand tekort. Dus dit betekent dat ik op mijn leeftijd van 68 verplicht ben om te gaan werken. Uit de verkoop van het huis heb ik uiteindelijk nog € 29.250,00 overgehouden.
Heb ik recht op alimentatie?

Het spijt me te horen dat u in een moeilijke situatie zit. Ik zal proberen een paar algemene aanbevelingen te geven, maar het is belangrijk dat u een advocaat of jurist raadpleegt voor gedetailleerd advies, aangezien deze situaties complex kunnen zijn.

Voor de eigendommen die u heeft aangeschaft via uw zakelijke rekening kunt u overwegen, afhankelijk van het bewijs dat u heeft (zoals facturen en verklaringen), om deze te claimen als bedrijfseigendommen en geen gezamenlijke eigendommen. Het is mogelijk dat deze procedure zou kunnen worden uitgevoerd via het burgerlijk procesrecht, bijvoorbeeld door een procedure te starten op grond van onrechtmatige daad of ongerechtvaardigde verrijking.

Met betrekking tot alimentatie, als u getrouwd was kan er in sommige gevallen recht zijn op partneralimentatie. Partneralimentatie is afhankelijk van vele factoren zoals de behoefte van de vragende partner en de draagkracht van de betalende partner. Het feit dat u 68 jaar oud bent en nog werkt lijkt erop dat u nog steeds inkomsten heeft, wat uw recht op partneralimentatie zou kunnen beïnvloeden.

Echter, gezien de complexiteit van uw situatie en het feit dat zaken als alimentatie en de verdeling van bezittingen sterk afhankelijk kunnen zijn van de feiten van de zaak, zoals uw precieze financiële omstandigheden, raad ik u ten zeerste aan om dit met een advocaat te bespreken. Het zou ook nuttig kunnen zijn om te overwegen uw situatie te bespreken met een belastingadviseur, aangezien er mogelijk belastingimplicaties zijn verbonden aan uw situatie.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Mogen wij u gratis verder helpen of doorverwijzen naar de Echtscheidingswinkel?
Bel ons tijdens kantoortijden op 040 2350422

Beoordeel dit antwoord:

Geachte heer,

Een dergelijke procedure is mogelijk. Ik kan u daar meer over vertellen. U kunt mij bereiken op 06-48121078.

Met vriendelijke groet,

Mr O.G. Ozturk
Namens Helta Law

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag