Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Recent is ontdekt dat tuinafscheiding met de buren niet de kadastrale grens is. Wij hebben ong. 15 m2 van de buren in gebruik als tuin/plaatsje.
Deze situatie is al meer dan 40 jaar zo.
Nu wensen onze buren een vergoeding.
1. Hoe zit 't met verjaring?
2. Wat is een redelijke vergoeding?

Als de situatie al 40 jaar zo is, is de kans groot dat de zaak is verjaard. Als u niet, ook niet door raadpleging van het Kadaster, had kunnen weten waar de grens precies liep, bent u te goeder trouw. De verjaringstermijn is dan tien jaar. Als u wel had kunnen weten waar de grens liep, bent u niet te goeder trouw en is de verjaringstermijn twintig jaar. Als de kwestie is verjaard, hoeft u geen vergoeding te betalen.

Of het redelijk is een vergoeding te betalen hangt ervan af hoe lang de buren er al wonen. Als dat langer is dan 40 jaar zou een vergoeding nog denkbaar zijn (al hebben ze het zelf al die jaren op hun beloop gelaten), maar als de buren er korter wonen geldt dat ze van de vorige eigenaar hebben gekocht wat ze hebben gezien en dat is een woning met de schutting op de plek waar die al 40 jaar staat. Het ligt in dat geval meer voor de hand dat de buren een vergoeding claimen bij degene van wie zij hun huis hebben gekocht.

Ik realiseer me wel dat een 'juridische opstelling' waarschijnlijk leidt tot verslechtering van de verhouding met de buren. U zou kunnen overwegen een beperkte vergoeding aan te bieden om de relatie nog een beetje op peil te houden.

Ik adviseer u ten slotte nog om de nieuwe eigendomsverhoudingen in het Kadaster te laten vastleggen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Wij waren reeds op dit spoor gezet, door diverse mondelinge contacten.
Daarom is deze juridische onderbouwing voor het bewijs, dat we juist habben gedacht.
Inderdaad is enige vergoeding op z'n plaats om de verhoudingen -die uitstekend zijn- op een vriendschappelijk peil te houden.Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag