Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Rare annuleringskosten voor bevestiging appartement

Ik ben momenteel zoekende naar een appartement in Maastricht. Hierbij heb ik wat hulp gekregen van een vriend die aangaf dat ze uit hun appartement zouden trekken en deze beschikbaar zou worden. Vervolgens kom ik er achter dat het bedrijf Pro Housing zorgt voor het regelen van bezichtigingen en bemiddelen van de huurder en verhuurder. Ik heb me aangemeld en moest volgens mij ook nog een paar tientjes betalen om op het appartement te mogen reageren voor een bezichtiging.

Netjes gedaan en de bezichtiging gehad. Ik was in eerste instantie niet tevreden over de voorwaarden die de makelaar of whatever hij is doorgaf. Want ik had vernomen van de vorige eigenaar dat ze meubels van het appartement hadden gestald en dat de verhuurder dit niet meer toe zou laten. Dit vind ik helemaal prima in dat geval zoek ik nog even door naar een plekje waar ik wel mijn eigen spullen in kan passen. Vervolgens word ik gebeld dat de verhuurder zich toch bedacht heeft en dat ik diezelfde dag nog mijn gegevens moet doorgeven van loonstroken, werkcontract, id en introductie. Ook netjes gedaan.

Nu krijg ik vlak voor het einde van de werkdag een mailtje dat ik gekozen ben door de verhuurder als nieuwe huurder en dat ik diezelfde avond nog een bevestigingscontract moet ondertekenen. Pas als ik die heb ingevuld zullen ze beginnen met een huurcontract op te stellen (deze heb ik dus nog niet gezien). MAAR mocht ik na het invullen van deze bevestiging afzien van het appartement moet ik Pro Housing 450 euro betalen. Lijkt me heel raar of niet? Ik zit dus dan al vast aan een minimale betaling van 450 euro terwijl ik nog niet weet wat er in het huurcontract zal staan.

Deze kosten zijn echter niet verplicht. Dit zijn annuleringskosten. Mag dit zomaar?
Want dit klinkt als kosten voor het opmaken voor een contract, wat volgens mij niet mag, in het geval dat ze falen een willende huurder te vinden.

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag