Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ramen wassen voor rekening VVE of privé?

In totaal zijn er in ons gebouw 45 appartementen. Ramen op verdieping 2 t/m 4 worden aan de gevelzijde buitenkant 4 keer per jaar gewassen door een schoonmaakbedrijf. De kosten worden gelijk verdeeld over de 45 appartementen. Bij vijf penthouses worden geen ramen gewassen, maar dragen wel bij in de kosten.
• Voor de VvE is volgens de splitsingsakte het modelreglement 1992 van toepassing.
• Artikel 3 a. Schulden en kosten van de gemeenschappelijke gedeelten of zaken zijn voor rekening van de gezamenlijke Eigenaars
• Artikel 9.1. Onderhoud ramen en kozijnen vallen onder Gemeenschappelijke gedeelten en Zaken.
• Artikel 18.1. Iedere Eigenaar en Gebruiker is verplicht zijn Privé Gedeelte behoorlijk te onderhouden en schoon te houden…. Daartoe behoort in het bijzonder:
c. Het onderhoud van de deuren en ramen (……) behorende tot zijn Privé Gedeelte.
Voorts is iedere Eigenaar en Gebruiker verplicht de raamkozijnen met de ramen en het glas en de deurkozijnen met de deuren en het glas, beide als bedoeld in Artikel 9.1, die zich in gesloten toestand in het Privé Gedeelte bevinden behoorlijk te onderhouden…

Het bestuur van de VvE stelt zich op het standpunt dat alle ramen in de buitenste schil (Buitengevel) voor rekening van de gezamenlijke Eigenaars komen, omdat die ramen in gesloten toestand niet door de bewoner, eigenaar, zelf gewassen kunnen worden. Dit vindt al een groot aantal jaren plaats.

Nu blijkt overduidelijk dat ca. 95% van de ramen en balkondeuren van inpandige balkons, die gewassen worden, naar binnen toe opengemaakt kunnen worden. De betreffende bewoners c.q. eigenaars kunnen dus makkelijk deze ramen zelf wassen. (Mits men uiteraard de gesloten ramen en balkondeuren naar binnen toe openmaakt)

Is het juist om te stellen dat men de ramen, die voor eigen gebruik zijn en bereikbaar, zelf moet wassen en dat het wassen van de onbereikbare vaste ramen aan de buitenzijde van de gevel voor rekening van de VvE komen?

Zo ja, wat te doen als het bestuur volhardt in hun vermeende eigen gelijk?

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag