Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Problemen na splitsing woonhuis en verkoop 2e deel woningdeel.

Woning met dubbele garage is gesplitst verkocht. Deel A aan partij A en deel B is momenteel onder voorbehoud verkocht.
De verkopende partij Partij C heeft de woning laten splitsen middels een omgevingsvergunning als 2-onder-1-kap. Het bestemmingsplan is vrijstaande woning.

De woning ligt op een (hoek)perceel. Het perceel is kadastraal gesplitst in 3 percelen. Deel 1 betreft deel woning Partij B. Deel 2 betreft woning Partij A en helft van de garage (lengte richting gesplitst). Deel 3 betreft het perceel met daarop de andere helft van de garage.

Er zijn geen erfdienstbaarheden beschreven of vastgelegd en er doen zich een aantal problemen voor met Partij C, de verkopende partij voor Deel 1 en 3.

PUNT #1: Deel B is gekocht onder de voorwaarde dat er een muur gebouwd wordt in de garage voor verkoop deel 1 en 3. Hier is in overleg (Partij A en Partij C) mee gewacht omdat er door partij A een eerste optie was op deel 3, mits dit niet verkocht werd samen met deel 1. *geen schriftelijke vastlegging*
Nu heeft Partij C (Verkoper) deel 1 en 3 verkocht, met de afspraak (tussen partij C en Partij B) dat partij B de muur gaat bouwen. Partij C heeft dit medegedeeld aan Partij A na de verkoop van deel 1 en 3 aan Partij B (reeds onder voorbehoud). De sleuteloverdracht is 1 februari, mits verkoop doorgang vind. Wat kunnen wij nog ondernemen?

PUNT#2: Partij C wil de elektrakabel door woning/perceel Partij A laten liggen en verlengen door deel garage Partij a naar de andere helft van de garage. Voeding komt reeds van deel 1. Er zijn geen erfdienstbaarheden overeengekomen en vooraf is afgesproken om alles te splitsen en te scheiden. De elektra kabel ligt direct onder de bestrating. Verzocht om een eigen kabel te leggen buiten perceel deel 2 om krijgt geen gehoor. Hoe gaan we hiermee om?

PUNT#3: Er is een inrit bij deel 2 voor de garage. bij deel 3 is geen inrit en eveneens niet te creeren (breedte aan straatzijde van deel 3 tussen deel 2 en naastgelegen perceel is 1,5 tot 2 meter.) Bij de verkenning tot splitsing is aangegeven dat er voor deel 1 en 3 geen nieuwe inrit gecreerd kan worden. PArtij C en de makelaar hebben deel 3 verkocht en verteld dat men hier met de auto in mag rijden en een inrit kan creeren. Ook hiervoor is geen erfdienstbaarheid afgesproken. Hoe kunnen we in de toekomst problemen voorkomen op dit punt?

Het is duidelijk dat u zich in een complexe situatie bevindt met betrekking tot de splitsing en verkoop van het woonhuis. Ik wil u erop wijzen dat mijn advies slechts een oriëntatie biedt en dat het raadzaam is om een gespecialiseerde jurist of advocaat in te schakelen voor advies op maat. Hier is hoe u uw problemen kunt aanpakken:

PUNT #1: In principe is alles wat mondeling is overeengekomen in de rechtssfeer geldig. Echter, het bewijs van een mondelinge afspraak kan soms moeilijk zijn. De bewijslast dat de afspraken daadwerkelijk bestaan en wat deze precies inhouden, ligt bij de partij die zich erop beroept. Indien mogelijk, probeer bewijs te verzamelen dat de afspraak heeft plaatsgevonden (bijvoorbeeld door getuigenverklaringen of e-mailverkeer). Het kan verstandig zijn om juridische bijstand te zoeken bij dit proces.

PUNT #2: Zonder een erfdienstbaarheid heeft Partij C in principe geen recht om de elektrakabel door uw perceel te laten lopen. Het lijkt erop dat u reeds communicatie heeft opgezocht met Partij C zonder succes. Het kan raadzaam zijn om eventueel juridisch advies in te winnen en mogelijk zelfs een sommatiebrief te sturen via een advocaat waarin Partij C wordt verzocht om de elektrakabel op hun kosten te verwijderen of om te leiden.

PUNT #3: Met betrekking tot het creëren van een nieuwe inrit zou het relevant kunnen zijn om contact op te nemen met de gemeente om te informeren wat de mogelijkheden en regelgeving omtrent dit punt zijn. Als een nieuwe inrit inderdaad niet mogelijk is, zoals u vermeldt, dan zou het kunnen dat Partij C en de makelaar onterecht informatie heeft verstrekt aan de nieuwe kopers (Partij B). In dat geval kunnen de nieuwe kopers mogelijk juridische stappen ondernemen tegen Partij C en de makelaar.

In alle gevallen zou het aanbevolen zijn om juridische hulp in te schakelen om u verder te helpen met deze zaken. Probeer communicatie met alle partijen zo veel mogelijk schriftelijk te doen om duidelijkheid te scheppen en bewijs te creëren. Een jurist of advocaat kan u helpen bij het navigeren door deze complexe situatie.
---------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag