Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Probleem met woningstichting.

Ik woon al 40 jaar in een appartement op de 4e etage. Daarvoor woonde ik kleiner, maar vanwege mijn bibliotheek en vinylverzameling kreeg ik met hulp van de voorganger van de woningstichting, dit grotere appartement om alles te kunnen bergen. In juli afgelopen jaar kreeg ik bezoek van een medewerkster van de woningstichting, die vond dat alle boeken die op de vloer en ook in dozen stonden weg moesten. Daar had ik begrip voor en was daar toen al mee bezig. Maar op 17 juli begon de renovatie van de flat, waardoor het afvoeren vrijwel onmogelijk werd. Nu was ze afgelopen donderdag 4 januari terug, met een medewerkster van de GGD. Ook zij was al eens eerder geweest. De stemming was toen al die keren goed, ik heb flink meegewerkt, want er zijn al zo'n 100 dozen ingepakt en naar de rommelmarkt gegaan, maar afgelopen donderdag sloeg de stemming om en dreigde ze vanuit het niets in het laten ontruimen van het hele appartement, evt. door de rechter beslist, en erger nog het opzeggen van de huur. Ik heb de laatste jaren erg ziek gelegen/geweest. Eerst elf liesbreukoperaties, en toen ik weer kon lopen kreeg ik prostaatkanker met uitzaaiing, en een half jaar daarna een longontsteking en een hartinfarct, waarbij ik een hartklep ben verloren. Toen ik vorig jaar maart uit het ziekenhuis werd ontslagen, na 21 weken verblijf in 2022 en 7 weken in 2023 gaven ze me nog een half jaar te leven. Een hartoperatie is niet mogelijk door mijn kanker. Ik heb het met de boeken er niet op aan laten komen. Met de weinig kracht en energie heb ik gedaan wat ik kon. Het afscheid nemen van mijn boeken is erg pijnlijk, maar was ik de nacht van mijn hartinfarct, (drie uur in eenzaamheid in verlamming gelegen) overleden, dan waren mijn boeken ook ergens op een markt terecht gekomen. Het zijn geen stoffige oude boeken, maar boeken die ik in 40 jaar tijd als medewerker heb aangeschaft. Wat zijn mijn rechten en plichten in dezen? Ik zit kort tegen mijn pensioen, ben 66 en 5 maanden en was van plan om in mijn pensioen de boeken per auteur te gaan verkopen. Nu word ik gedwongen om ze massaal gratis naar de kringloop te brengen. Mogen ze dit met een spoedeis stellen?

Het is een ongelukkige situatie waarin je verkeert en ik begrijp hoe waardevol jouw collectie voor je is. Alhoewel ik je niet een concreet advies kan geven zonder volledige informatie, kan ik je wel enige algemene informatie geven.

Een woningstichting heeft een aantal gronden waarop zij een huurcontract kunnen beëindigen. Eén daarvan is dat de huurder zich niet als een goed huurder gedraagt, zoals beschreven in art. 7:213 van het Burgerlijk Wetboek. Het is mogelijk dat de woningstichting kan beweren dat jouw appartement zo vol is dat het een risico vormt voor veiligheids- of gezondheidsproblemen, en dat dit zou kunnen worden gezien als gedrag van een 'slecht' huurder.

De woningstichting kan echter niet alleen het huurcontract opzeggen, maar moet dit aan jou mededelen en vervolgens, als je het niet met de opzegging eens bent, een vordering tot beëindiging van de huur indienen bij de rechter. De rechter zal de omstandigheden afwegen, zoals het huurgedrag, maar ook jouw persoonlijke omstandigheden, zoals gezondheid en hoelang je al in het appartement woont.

Om tot een oplossing te komen, zou je kunnen overwegen om gepaste hulp in te schakelen voor het opruimen van de boeken, of om de woningstichting een redelijke termijn te bieden waarin je belooft geleidelijk aan de boeken te verwijderen. Communicatie met de woningstichting kan hierin cruciaal zijn. Als je je situatie uitlegt, kunnen ze bereid zijn om je meer tijd te geven of andere oplossingen te overwegen, zoals tijdelijke opslag.

Ook zou je overwegen om juridisch advies in te winnen, bijvoorbeeld van een advocaat of een juridisch adviseur, zodat je de situatie specifiek en grondig kunt bespreken. Het kan ook helpen om bijstand te hebben bij eventuele communicatie of onderhandelingen met de woningstichting.

Let wel: dit is algemene informatie en is geen juridisch advies voor jouw specifieke situatie. Het verdient aanbeveling om een professionele juridische adviseur in te schakelen om de beste stappen in jouw situatie te bepalen.
-------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag