Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Plaatsing airco unit aan zijgevel van eigen huis, mag dat?

De zijgevel van mijn huis grenst aan de erfgrens van de tuin van mijn buren. Op deze zijgevel wil ik graag de buiten unit van de airco gaan plaatsen, deze unit zal dan weliswaar in de lucht over de erfgrens gaan.
Mijn vraag is dus of dat mag.

Het plaatsen van een airco unit aan de zijgevel van uw huis kan een aantal juridische issues met zich meebrengen. In principe moet iedereen die een bouwwerk wil realiseren eerst controleren of er een omgevingsvergunning vereist is. Een airco valt onder het begrip 'bouwwerk' in de definitie van de wet Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Het al dan niet benodigd zijn van een vergunning hangt af van het bestemmingsplan, de bouwverordening en de welstandsnota van uw gemeente.

Naast het vergunningaspect speelt ook het burenrecht een rol. Volgens het Burgerlijk Wetboek (art. 5:50) mag men geen vensters of andere openingen, balkons of soortgelijke werken hebben binnen twee meter van de erfgrens, als deze uitzicht geven op het erf van de buurman, tenzij met toestemming van de buurman. Alhoewel een airco geen uitzicht geeft op het erf, kan dat toch onder "soortgelijke werken" vallen. Verder kan er ook een probleem zijn als er sprake is van onredelijk hinder bijvoorbeeld door geluid van de airco unit.

Ik raad u aan om een jurist of advocaat te benaderen om hier dieper op in te gaan gezien de specifieke situatie, waaronder de plaatselijke verordeningen en de eventuele geluidshinder die uw airco unit zou kunnen veroorzaken. Het zou een goed idee zijn om eerst met uw buren te overleggen om zo eventuele conflicten te vermijden."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag