Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Pergola op dakterras in Amsterdam

Bestaande situatieschets.
We willen op ons vergund dakterras in Amsterdam een pergola plaatsen boven de zithoek tbv schaduw en privacy van 2 zichtzijdes. Momenteel staan er reeds 4 palen tbv een zonnedoek die met kabels aan de toppen van de palen worden opgehangen. De 4 palen staan qua gewicht op het dakterras zelf op de terrasvloer en vanwege wind en stevigheid wel met schroeven tegen de zijkant van de houten hekwerk vastgeschroefd. Dit bestaande hekwerk loopt rondom dakterras. 2 van de palen staan dicht tegen de erfgrens aan, maar niet op de erfgrens. De palen zijn minder dan 2,5m hoog gemeten vanaf de terrasvloer. Het bestaande hekwerk om het dakterras is vergund op 1,2m.
Nu willen wij tussen de 4 palen op de toppen van deze palen 4 dwarsbalken plaatsen waardoor het een pergola wordt.

Er zijn nu 2 opties
Optie 1) We willen een druivenboom in een pot naast een van de Pergola palen plaatsen en deze langs de paal en daarna langs kleine dwarslatten of kabels de bovenkant en zijkanten van de pergola laten begroeien zodat dit schaduw geeft onder de pergola en privacy van 2 zijdes. Is deze variant van de Pergola vergunningsvrij?" Zodoende hebben we in 1 hoek van de pergola privacy van 2 zijdes, alsmede schaduw van bovenaf allemaal door de druivenranken die uitlopen vanuit de druivenboom (zal wel een jaartje of 2 a 3 duren voordat het zover is). De begroeiing door de druivenuitlopers aan de 2 zijkanten tbv privacy zullen we altijd snoeien en lager houden dan 2m. Hierdoor is er dus een 'opening' tussen begroeiing zijkant en bovenkant pergola van minimaal 0,5m
Optie 2) In 1 hoek van de pergola we willen de druivenboom alleen maar 2 kanten/vlakken pergola laten begroeien (ook weer met kleine geleidingslatten of kabels tussen 3 van de palen) tbv privacy en wederom niet hoger dan 2m begroeid. Tbv schaduw willen we de bovenkant met een afneembare 'harmonica zonnedoek' bedekken (die handmatig met touw in en uitgerold). Dit harmonica doek hangt op dunne stalen geleidekabels die horizontal over pergola lopen, maar het doek kan dus altijd worden afgenomen (bijv in winter tbv opslag). De stalen geleidekabels blijven altijd hangen.

Zijn beide opties vergunningsvrij in Amsterdam, of alleen een van de twee, of wellicht geen een?

Bij voorbaat dank.

Ik denk dat u geen beplanting mag hebben op een afstand van 0,5 vanaf de erfgrens. Is er aan de andere zijde ook een terras? Voor een definitief antwoord zal ik uw adres moeten weten en onderzoek moeten doen in omgevingsrecht ( plannen en beleid). Als u dat onderzoek wenst kunt u contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag