Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Per september 2007 ben ik een studie begonnen bij mijn werkgever. Totale kosten € 18.000. In mijn contract is een standaard studiekostenregeling opgenomen.
Nu, door intimidatie op de werkvloer, heb ik besloten weg te gaan bij de werkgever. In de beeindigingsovereenkomst is opgenomen dat het initiatief bij de werkgever ligt. Nu eist hij wel volledige terugbetaling van de studiekosten. Is dit redelijk?
Mijn studie heb ik nog niet afgerond.

In een studiekostenbeding is meestal opgenomen dat de werknemer de totale kosten of een gedeelte daarvan dient terug te betalen indien de werknemer op eigen initiatief ontslag neemt. Bovendien dient het studiekostenbeding een glijdende schaal te bevatten. Het is mij niet geheel duidelijk of uw beding ook een glijdende schaal bevat. Overigens is dit in uw geval niet zozeer van belang aangezien het initiatief van de beëindiging bij uw werkgever ligt en de oorzaak van het ontslag in de risicosfeer van uw werkgever is gelegen. Op grond van dergelijke omstandigheden kan terugvordering van de studiekostenregeling in strijd zijn met goed werkgeverschap. Meerdere kantonrechters hebben inmiddels om dergelijke redenen het beroep van de werkgever op het studiekostenbeding verworpen. Ik adviseer u dan ook om niet zondermeer akkoord te gaan met terugbetaling van het gehele bedrag en u goed ten aanzien van dit punt te laten adviseren. Indien gewenst kunt u via de website contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Als er sprake is van ernstige verwijtbaarheid bij de werkgever ten aanzien van het gebeuren op de werkvloer is er alles voor te zeggen om met de werkgever te onderhandelen ten einde terugbetaling van de studiekosten te voorkomen. In dat kader past nog niet de arbeidsverhouding op te zeggen, doch desnoods de kwestie voor te leggen aan de kantonrechter. De kans van slagen voor de onderhandelingen/procedure wordt in sterke mate bepaald door de bewijsbaarheid van de intimidatie op de werkvloer.

Ben van Drueten

Beoordeel dit antwoord:


Studiekostenregelingen bestaan er in allerlei soorten en maten. Het is dus nodig te tekst te zien. En daarnaast is voor een goed advies meer kennis nodig van de precieze situatie en de bewijsbaarheid. En bent u nog in onderhandeling over de overeenkomst? Een goed jurist zal er meer uithalen dan u zelf, in de regel inclusief een vergoeding van de juridische bijstand door werkgever. Maar ook een goede regeling inzake een positief getuigschrift, vrijstelling van werk, schrappen of matigen concurrentiebeding e.d.
Als u meer informatie of hulp wil, verneem ik dat graag.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag