Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Per ongeluk schade gereden in auto van collega

Een collega reed met de bus van het bedrijf waar ze werkt naar een klus en ze heeft mij gevraagd met haar auto er achteraan te rijden.
Vervolgens rij ik schade en die is 1100 euro. Ik vind dit vervelend en heb haar aangeboden 500 euro te vergoeden maar hier is ze het niet mee eens. Ze verlangt het hele bedrag vergoed te krijgen. Wat is mijn recht en of plicht in deze?

Normaal gesproken bent u verplicht schade die door u toedoen is te vergoeden als dat redelijk en billijk is en de schade u toegerekend kan worden.

Op basis van de huidige informatie is het voor mij niet mogelijk een eenduidig antwoord te geven. Ik weet bijvoorbeeld niet hoe u die schade heeft gereden, of de schade u volledig is toe te rekenen en hoe het bedrag van 1100 is euro vastgesteld.

Afhankelijk van de verzekering die uw collega voor de auto heeft kan de schade onder de verzekering van uw collega geclaimd worden.
Als aan de voorwaarden is voldaan zal de verzekering de schade dekken. Wel zullen dan de schadevrije jaren verloren gaan.
Mijn advies zou zijn deze optie te bespreken met uw collega, waarbij u eventueel alsnog een bepaald bedrag zou kunnen betalen als uw collega schadevrije jaren verliest.

U kunt vrijblijvend contact met mij opnemen om te kijken of ik u kan bijstaan in deze zaak als u er niet uit komt met uw collega.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Goedendag,

Hartelijk dank voor uw bericht.

Normaal gesproken zou ik het met u eens zijn; ik leen een auto van iemand omdat ik die auto zelf nodig heb.
In dit geval is het een andere situatie; de bewuste auto is mee gegaan naar een werk (we werken bij een hovenier) omdat mijn collega
tussendoor even weg moest, zodoende kon ik dan de bus van de zaak meenemen en zij met haar eigen auto weg.
Het voorval gebeurde toen we naar de volgende klant reden, ik zag een laag hekje over het hoofd.

De bewuste auto heeft helaas alleen WA+

Dus eigenlijk twee redenen dat het (hele) bedrag niet voor mijn rekening hoeft te zijn;
Ten eerste is het in werktijd gebreurd (mijn werkgever zoek ook het een en ander uit of het wellicht te verhalen valt op de werkgever)
en ten tweede heb ik niet gevraagd om in de auto te rijden.

Ik ben ook nog bezig met andere schade herstellers, dus uitraard hoop ik voor alle partijen dat er nog een voordeligere uit de bus komt.

Verneem het graag,
Robbert Hoekwater


Bedankt voor de verdere uitleg, dat maakt de situatie inderdaad anders.

Ik maak uit uw verhaal op dat u ook de bus kunt besturen en dat uw collega u gevraagd heeft voor haar de auto naar locatie te rijden. Is er een reden dat uw collega niet in haar eigen auto naar de werklocatie is gereden?
U heeft uw collega tijdens werktijd een dienst verleent en onverhoopt is er schade ontstaan.

Dit zou als gevolg kunnen hebben dat bij een juridische beoordeling de uitkomst zou zijn dat het niet redelijk en billijk is om u de volledige schade toe te rekenen.
U gebruikte de auto niet voor u zelf.
U deed dit op verzoek van uw collega, voor uw collega.
U deed dit tijdens werktijd.

In dat geval is uw aanbod denk ik zeker redelijk en staat het niet zonder meer vast dat u het volledige bedrag zou moeten betalen (als de optie via de werkgever en een andere hersteller niet de oplossing is).

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor uw reactie.

De reden dat mijn collega niet in haar eigen auto naar de werkplek gereden is, is omdat zij een Be rijbewijs heeft en ik niet.
Zodoende is het natuurlijk het beste dat ik zo weinig mogelijk of niet met de aanhanger zou rijden.

Het zou mooi zijn als er iets via de werkgever geregeld kan worden.


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag