Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Parttimer uren inleveren op feestdagen?

Ik werk van maandag t/m donderdag 32 uur per week. De meeste feestdagen vallen op maandag en donderdag. Nu heb ik van mijn werkgever een mail ontvangen dat ik in 2024 9,6 uur in moet leveren omdat ik parttimer ben en teveel vrije uren heb.
In onze algemene arbeidsvoorwaarden staat: op feestdagen wordt de werknemer vrijgesteld van het verrichten van werkzaamheden met behoud van salaris. Als feestdagen worden dan aangemerkt alle christelijke feestdagen die er zijn inclusief koningsdag en één keer in de vijf jaar bevrijdingsdag. Mijn vraag is: mogen er zomaar 9,6 uur van mijn vrije dagen saldo afgehaald worden? Ik kan overal informatie lezen van parttimers die er uren bij krijgen, maar nergens dat ze uren in moeten leveren. Vrijdag 15 december wordt er aan ons uitgelegd dat we het gewoon moeten accepteren en dat het bedrijf handelt volgens de wetgeving. Heeft u voor mij informatie over de vraag of het terecht is wat het bedrijf doet?

Op basis van uw voorwaarden lijkt het erop dat u recht heeft op vrije dagen met behoud van salaris op de genoemde feestdagen. Een poging van uw werkgever om uren van uw vrije dagen saldo af te trekken, kan daarom mogelijk in strijd zijn met de arbeidsvoorwaarden.

Echter, hoe dit precies uitwerkt in uw situatie kan complex zijn en kan afhangen van specifieke details die niet worden genoemd in uw vraag. Komt bijvoorbeeld de stand van uw vrije dagen overeen met wat wettelijk vereist is, of heeft u mogelijk meer vrije dagen dan het wettelijk minimum? Deze details kunnen een rol spelen bij de beoordeling van de situatie.

Ik wil benadrukken dat ik alleen algemeen advies geef en het is verstandig om een advocaat of jurist te raadplegen als u denkt dat uw rechten worden geschonden. Het kan een goed idee zijn om de exacte woorden van de arbeidsvoorwaarden en de e-mail van uw werkgever aan hen te laten zien.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag