Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Overuren uitbetalen als vakantie uren?

Na 10 jaar is mijn dienstverband beƫindigd i.v.m. stoppen van het bedrijf. Het bedrijf valt onder de CAO dierhouderij. Ik had een dienstverband van 28 uur in de week en had op jaarbasis 140 vakantie uren. Nu had ik van de afgelopen drie jaar nog 122,5 niet gebruikte vakantie uren en nog 145 extra gewerkte uren (meer uren).
Nu zijn al die 267,5 uren uitbetaald als vakantie uren. Volgens mijn werkgever neem je eerst alle extra gewerkte uren op en daarna je vakantie uren. Dit is niet aangegeven in mijn arbeidsovereenkomst en kan ik ook niet terugvinden in de CAO. Wel staat er in mijn arbeidsovereenkomst de zin: Eventuele extra gewerkte uren worden indien mogelijk middels een tijd-voor-tijd regeling gecompenseerd. Terwijl in mijn functie het niet mogelijk was om die tijd voor tijd uren ook op te nemen.
Ik heb mijn werkgever gevraagd waar ik deze informatie kan vinden en kreeg het volgende antwoord: "Dat is niet terug te lezen, maar ook niet dat het niet zo is. We hebben dit in het verleden ook niet expliciet besproken. Maar het is vrij gebruikelijk dat tijd voor tijd wordt gedaan."
Mag mijn werkgever al deze uren uitbetalen als vakantie uren en mag een werkgever beslissen dat je eerst al je extra gewerkte uren opneemt en dan je werkelijke vakantie uren. Terwijl hier niets over in je arbeidsovereenkomst en CAO staat.

Overuren uitbetalen bij einde dienstverband kan zeker, maar dat wordt inderdaad altijd als bijzonder verlof uitbetaald en niet als gewoon loon. Dat wil dus ook zeggen dat dit anders belast wordt. Wat je werkgever doet is dus feitelijk correct. Het is ook gebruikelijk dat bij het opnemen van uren eerst de uren van overwerk, daarna de uren die als eerst verjaren en tot slot de rest wordt opgemaakt. De wet geeft hier geen expliciet antwoord op, maar de jurisprudentie daarin wel.

Wat je werkgever heeft gedaan is dus correct.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag