Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Overlast rook door beneden buurman.

Mijn beneden buurman heeft aan de achterkant van de woning in de gevel een rook/gasafvoer aangelegd. Zonder overleg met de VvE. Deze afvoer geeft overlast aan mijn appartement. De stoom die dagelijks uit de afvoer komt, heeft de kozijnen van mijn appartement beschadigd. Tevens komt de stoom vanuit de afvoer mijn bovengelegen slaapkamer binnen. Mogelijk bevat de stoom koolmonoxide. De rook/gasafvoer voldoet niet aan de wettelijke eisen. Rapport gemeente in mijn bezit. Buurman weigert de afvoer via het dak naar boven te leiden zoals de gemeente heeft voorgesteld. Buurman is diverse keren schriftelijk verzocht de afvoer aan te passen. Zonder resultaat. Klopt het dat bij een mogelijke stap naar de rechter, de rechter zal oordelen dat de buurman nooit deze rook/gasafvoer in de gevel had mogen plaatsen, maar dat deze afvoer ook niet mag worden weggehaald? Kortom dat ik als bovenbuurvrouw de overlast voor lief moet nemen? Het VvE beheer doet hier ook niets aan. Klopt het dat wanneer de gemeente een boete op zou leggen, alle eigenaren van onze kleine VvE (in totaal 3 eigenaren) aansprakelijk hiervoor zijn? Wat kan ik tegen deze overlast doen, nu de beneden buurman en de VvE niet mee willen werken?

Het is vervelend om te horen dat u een conflict heeft met uw benedenbuurman en de VvE. In Nederland zijn er verschillende stappen die u kunt nemen als u te maken heeft met overlast van uw buurman.

1. Communicatie: Probeer eerst nogmaals het gesprek aan te gaan met uw buurman om samen tot een oplossing te komen. Soms is een goed gesprek genoeg om het probleem op te lossen.

2. Schriftelijk vastleggen: Als je buurman weigert om mee te werken, stel dan een brief op waarin u uw klachten uitlegt en een termijn stelt voor verbetering. Deze brief kan eventueel later als bewijs dienen.

3. Mediation: Overweeg om een onafhankelijke derde partij in te schakelen. Een mediator kan helpen bij het vinden van een oplossing waar beide partijen tevreden mee zijn.

4. Juridische stappen: Als er geen oplossing komt, kunt u overwegen om juridische stappen te ondernemen. U kunt bijvoorbeeld een advocaat inschakelen om u te adviseren over de te nemen stappen. Dit kan variƫren van het aanspannen van een kort geding voor het stoppen van de overlast, tot het aanvragen van een gerechtelijke procedure voor het ontbinden van de erfpacht of huurovereenkomst.

Wat de VvE betreft, zij hebben een zorgplicht en moeten er voor zorgen dat u rustig kunt wonen. Als de VvE weigert om maatregelen te nemen, dan kunt u ook hierover juridische stappen overwegen, zoals het voeren van een procedure tegen de VvE.

Het is raadzaam om u te laten adviseren door een juridisch expert of advocaat om te bekijken wat in uw specifieke situatie de beste oplossing is. Deze situaties zijn namelijk vaak complex en een goede oplossing is afhankelijk van vele factoren.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag