Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Overlast door verbouwing bij de buren

1. Wij hebben in augustus 2023 onze woning gekocht. Eén van de buren bleek toen aan het verbouwen te zijn. Wij zijn er nadien achter gekomen dat zij al bijna 3 jaar verbouwen en een ernstig verstoorde relatie met de vorige bewoners van ons huis hadden. Van andere buren hebben we zelfs begrepen dat de verbouwende buren de reden zijn geweest dat zij hun huis te koop hadden gezet. Die verstoorde relatie is ons bij de koop of bezichtigingen niet vermeld, ook niet toen ik vroeg naar de duur van de verbouwing ("bel eens aan, dan hoor je het wel"). Is dit een verborgen gebrek?
2. Ook wij ervaren ernstige overlast. Zo is een uitbouw gemaakt, maar is deze al 6 maanden niet fatsoenlijk dicht gemaakt (in november zijn er houten platen geplaatst). Dit betekent dat de tussenmuur fungeert als buitenmuur, wat weer betekent dat het structureel koud is in ons huis en wij hoge (gas)kosten maken voor het verwarmen van ons huis. Daarnaast is voor de uitbouw een stuk muur gemaakt op de erfgrens. Dat is op zichzelf geen probleem, maar er wordt nu al ruim 10 weken gedaan over het afmetselen van dat muurtje. Hetgeen gemetseld is, is niet goed afgedekt met een zeil. De isolatie wordt dus nat. Hard geluid werkzaamheden melden ze bovendien niet. Heb ik, behalve in gesprek gaan, mogelijkheden iets aan deze overlast te doen? Welke kaarten heb ik in mijn hand?

1. Wat betreft uw eerste vraag, het concept van verborgen gebreken betreft gewoonlijk fysieke eigenschappen van het huis zelf, zoals structurele problemen, en niet de relaties tussen buren of langdurige bouwprojecten. Dit kan echter variëren, afhankelijk van de exacte omstandigheden en de specifieke voorwaarden van uw koopcontract. Als u niet op de hoogte was gebracht van deze langdurige verbouwingen en de conflicten die hieruit zijn ontstaan, kan dit mogelijkerwijs een zaak van non-conformiteit zijn. Bij non-conformiteit is de woning niet de eigenschappen die de koper op grond van de overeenkomst mocht verwachten. Het is dan ook aan te raden juridisch advies in te winnen over de mogelijkheden in uw specifieke situatie.

2. Wat betreft uw tweede vraag, het is belangrijk te weten dat buren verplicht zijn om zich redelijk en passend gedragen. Dat wil zeggen, ze mogen hun eigendom verbouwen, maar ze mogen hun buren niet onevenredig hinderen. Als de verbouwing leidt tot een structurele verlaging van uw levenskwaliteit en/of schade aan uw eigendom, heeft u wellicht juridische stappen die u kunt ondernemen. U kunt bijvoorbeeld de lokale gemeente betrekken als de verbouwing in strijd is met lokale bouwverordeningen. Daarnaast kunt u ook overwegen een rechtszaak aan te spannen op basis van onrechtmatige daad voor de schade en hinder die u ondervindt.

Dit is echter algemene informatie en is niet bedoeld als uitputtend juridisch advies. Elk geval is uniek en het is het beste om uw situatie te bespreken met een juridisch professional die de volledige details van uw zaak kent. Het is altijd raadzaam om professioneel juridisch advies in te winnen.
--------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag