Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Overhangende eikenboom van de gemeente

Sinds een aantal jaren probeer ik de gemeente Assen te bewegen een boom te kappen of drastisch te snoeien in verband met overhangende takken van een eikenboom. De stam van deze boom staat ongeveer 5 meter van de erfgrens. Met argumenten heb ik gepoogd de gemeente te bewegen actie te ondernemen. Los van de schaduwwerking, geeft het veel eikennootjes en blad aan het einde van elk jaar. De gemeente heeft op mijn verzoek tot 2 keer toe en schaduw- meting gedaan, maar de boom geeft nog te weinig schaduw in mijn tuin om het te rooien. Het bladoverlast en de vele eiken noten in de tuin wordt gezien als ' hoort er nu eenmaal bij'. De uiteinde van de takken, waar juist het blad en eikennoten hangen in de boom, hangen ruim een meter boven mijn erf en zal elk jaar meer worden.

Mijn vraag is in hoeverre sta ik in mijn recht om de gemeente te sommeren alle overhangende taken te verwijderen, ondanks dat deze takken op een hoogte van 8 รก10 meter hangen. Daarnaast is het natuurlijk een beschermde boom.

Ik hoor graag van u.

Met vriendelijk groet,

In het bomenplan staat hoe er met deze boom moet worden omgegaan qua onderhoud groot en klein. Daarnaast bestaat het burenrecht dat ook geldt tussen u en de gemeente. Overhangende takken moeten worden weggenomen en als niet wordt voldaan aan de sommatie, mag u dat zelf doen op kosten van de eigenaar (de gemeente) . Ik raad wel aan in dat geval de sommatie te laten schrijven door een jurist die ook het bomenplan kan toetsen zodat u later niet aansprakelijk wordt en de kosten kan verhalen. Als u dat wilt neemt u dan contact met mij op.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag