Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Overdrachtsbelasting over aankoopbedrag?

Mijn ouders en ik verkopen de woningen aan elkaar. Ons huis wordt gesloopt en het huis wat erop komt wordt dus bewoond door mijn ouders. Nu is het gunstiger om zo snel mogelijk de overdracht te laten plaatsvinden. Nu werden wij gebeld door de notaris met de vraag of wij wisten dat er 10% belasting moet worden betaald over het aankoopbedrag. Omdat mijn ouders niet in het huidige huis gaan wonen dat wordt gesloopt. Dit wisten wij dus niet en nu gaat de overdracht niet door. Maar het aankoopbedrag is gebaseerd op de nieuwe woning, taxatierapport en we hebben alles laten maken. Is hier nog een oplossing zodat wij wel zo snel mogelijk de overdracht kunnen laten plaatsvinden ?

In Nederland is overdrachtsbelasting meestal verschuldigd wanneer onroerend goed, zoals een woning of perceel grond zonder woning, wordt overgedragen. Dit is een belasting die betaald moet worden wanneer de eigendom van onroerend goed wordt overgedragen naar een nieuwe eigenaar. Voor woningen bedraagt de overdrachtsbelasting momenteel 2% en voor andere onroerende zaken, zoals een perceel grond zonder woning, is dit 6%.

Er zijn echter enkele specifieke situaties waarin je vrijgesteld kan zijn van het betalen van overdrachtsbelasting. Bijvoorbeeld:

1. Bij overdracht van onroerend goed binnen de familie (afhankelijk van de specifieke omstandigheden).
2. Als het onroerend goed wordt verkregen van een onderneming waarin je een belang hebt, onder bepaalde voorwaarden.
3. Als het onroerend goed wordt opgenomen in het vermogen van een onderneming, onder bepaalde voorwaarden.
4. In geval van een schenking, mits voldaan wordt aan bepaalde voorwaarden.

De complexiteit en de specifieke eisen voor elk van deze situaties varieert en kan in sommige gevallen een zorgvuldige juridische analyse vereisen.

Let op: er zijn momenteel uitzonderingen geldig voor starters op de woningmarkt. Zij zijn vrijgesteld van overdrachtsbelasting als ze aan een aantal voorwaarden voldoen. Controleer altijd met een professional in de meest recente context.

Dit is algemene informatie en is mogelijk niet volledig en up-to-date. Daarom is het aan te raden om gespecialiseerd advies in te winnen bij een jurist of advocaat als je specifieke vragen of twijfels hebt over jouw situatie.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik heb het verder uitgezocht en contact met de belastingdienst gehad. Als ze zijn begonnen met de fundering dan kan de overdracht plaatsvinden tegen 2%. Misschien is iemand hier nog mee geholpen


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag