Zakelijk, Arbeid, Schade
Particulier
Ik wil dit graag opnemen als twee dagen per week en dit spreiden over een langere periode. Ik heb recht op 26 weken ouderschapsverlof, dit staat gelijk aan 130 dagen (26x5=130). Als we 130 dagen delen door 2 dagen per week is dit 65 weken. En dit zal dan gaan om de dinsdag en de vrijdag. Hier komen ook nog een aantal vakantie weken tussen, dus dit worden dan ca. 70 weken van 3 dagen.
Ik wil dit laten ingaan zodra ik terug kom van zwangerschapsverlof. Dit ouderschapsverlof loopt door tot in 2015 en pas drie maanden voor het aflopen hiervan moet er eventueel een verzoek gedaan worden op de WAA. Dit is nu nog iets te ver in de toekomst.
De exacte startdatum van het ouderschapsverlof weten we pas na de bevalling. En dat geef ik dan minimaal twee maanden van tevoren door. Dus deze datum volgt nog.
is dit conform regels WAA en kun je dit als werkgever weigeren?
Ten eerste kunt u de door u gewenste weken vakantie niet optellen bij de periode van ouderschapsverlof. Vakantie valt IN dat verlof. Het betreft samenloop van vakantie en ouderschapsverlof en cummuleert niet. Tenzij uw werkgever instemt met uw verzoek om het ouderschapsverlof in delen op te splitsen.
In principe neemt u 1 jaar ouderschapsverlof op voor de helft van het aantal uren dat u per week werkt. De andere helft van uw week blijft u werken.
Elke andere spreiding van het verlof -mits niet al geregeld in de Cao- moet worden overlegd door de werkgever. De kan belang hebben bij de standdaard opname van het verlof. Hij hoeft niet met de door de u voorgestelde spreiding in te gaan.
Aanpassing van de arbeidstijd op basis van de wet Aanpassing arbeidsduur kan door de werkgever -na het verlof- niet makkelijk worden geweigerd. Hij heeft daar beslist zwaarwegende belangen voor nodig (roostertechnisch, financieel etc.) Zie daarvoor artikel 2 WAA.
Ik ga ervan uit dat uw werkgever meer dan 10 medewerkers in dienst heeft, anders geldt deze regeling niet.
Leest u goed de artikelen op het internet over dit onderwerp, dan komt u er waarschijnlijk zelf uit.
Ergo, afwijking van het standaard ouderschapsverlof heeft instemming nodig van de werkgever. Zo ook het beroep op de WAA.