Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Ouderschapsplan verplicht?

Sinds 2014 zijn mijn partner en ik uit elkaar. We hebben een zoon van nu 12 jaar.
Rond 2015/2016 is er via mediation geprobeerd een ouderschapsplan op te stellen, dit is niet gelukt.
In 2022 zijn we nogmaals om tafel gegaan met een mediator voor het opstellen van een ouderschapsplan. Mijn ex-partner wil zich nu terugtrekken.

We gaan richting parallel ouderschap en ik krijg geen informatie meer en wordt ook niet meer in zaken betrokken rondom ons kind.

Mijn vraag is daarom: kan ik hem verplichten tot een ouderschapsplan, aangezien we beiden ouderlijk gezag hebben?

Zowel u als uw ex-partner zijn wettelijk verplicht om medewerking te verlenen aan het opstellen van een ouderschapsplan. Het opstellen van een ouderschapsplan is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Het opstellen van een ouderschapsplan vereist dat beide ouders actief betrokken zijn en samenwerken om afspraken te maken met betrekking tot de zorg en opvoeding van de kinderen na de scheiding. Beide ouders moeten zich inspannen om tot overeenstemming te komen over verschillende aspecten, zoals de verdeling van de zorgtaken, de omgangsregeling, de communicatie en de kosten van de kinderen.

Als uw ex-partner weigert medewerking et verlenen aan het opstellen van een ouderschapsplan, kunt u een verzoek indienen bij de rechter tot wijziging van de zorgregeling. De rechter zal ook proberen om u beiden aan te sporen tot het maken van afspraken over het ouderschapsplan. Uiteindelijk mocht u niet tot afspraken kunnen komen, heeft de wet een ontsnappingsclausule. De rechter zal dan een uitspraak doen over de zorgregeling.

U kunt contact opnemen met 0800 822 4433 of e-mailen naar info@echtscheidingswinkel.nl voor het inplannen van een vrijblijvend intakegesprek. In dit gesprek kunt u uw situatie uitleggen waarop de advocaat advies zal geven.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag