Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Oude studieschuld bij DUO in buitenland?

Onlangs heb ik hier heb ik in Braziliƫ, waar ik sinds 2005 permanent woon, een nieuw Nederlands paspoort aangevraagd. Van Buitenlandse Zaken (BUZA) kreeg ik vervolgens bericht dat DUO vanwege een oude studieschuld een paspoortsignalering op mijn naam heeft laten zetten en dat daarom mijn paspoort geweigerd kan worden. In hetzelfde bericht werd me aangeraden contact op te nemen met DUO om meer te weten te komen over deze signalering, en met BUZA om te verzoeken de beslissing over mijn paspoortaanvraag uit te stellen. Beide heb ik op 19-12-2022 gedaan, en van BUZA heb ik tot op heden niets terug gehoord, zelfs geen automatisch antwoordbericht dat mijn mail ontvangen was (heb hen vandaag opnieuw benaderd). Van DUO kreeg ik onderstaande mail:
Mijn situatie: Ik ben alleenstaand (nooit getrouwd), en zorg voor mijn 17-jarige dochter (voor wie ik overigens ook het Nederlanderschap wil aanvragen). Ik werk als freelance schrijver en heb geen vast inkomen of zoiets als loonstrookjes. Ik kan eventueel wel bank overzichten opvragen die mijn (gemiddelde) maandelijkse inkomen over de afgelopen 2 jaar kunnen aantonen. Mijn (onze) vaste lasten zijn minimaal, als dat 500 euro per maand is, dan is dat ruim geschat. Het kan zijn dat ik nog meer schulden heb (bank en belastingdienst), maar volgens mij zijn die verjaard (zoals ik van internet begrijp). Ik zou in principe de gehele schuld over 2 jaar kunnen afbetalen (en ook binnen 6 maanden) maar niet in 1 keer..
Mijn vragen:
1) Kunnen er, onverhoopt, naast deze paspoortsignalering nog meer paspoortsignaleringen of belemmeringen zijn waarom de Nederlandse Staat mij een paspoort mag weigeren?
2) Hoe kan ik hier eventueel achter komen? Het BKR kan ik bijv. niet raadplegen, omdat ik geen iDIN of Burgerservicenummer heb. Mijn laatste paspoort (ingenomen door BUZA tijdens mijn laatste vernieuwingsaanvraag) verliep in 2012 en was in 2007 zonder problemen uitgegeven (hier in Braziliƫ, door het consulaat te Fortaleza).
3) Wat zou de verjaartermijn zijn voor deze schuld?
4) Wat raadt u mij aan om nu te doen?
5) Mag de NL staat een onderdaan zomaar 'statenloos' maken? Om deze reden?

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag