Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Opzegtermijn bij zelf ontslagnemen?

Ik wil graag van baan veranderen. Heb echter in 2019 een arbeidsovereenkomstwijziging getekend waarin mijn opzegtermijn van 1 naar 2 maanden gaat. Werk er sinds 2008 met contract voor onbepaalde tijd. Staat in deze wijziging niets over opzegtermijn voor mijn werkgever. Ik val onder de cao voor zorginstellingen (VVT). Wat is mijn wettelijke opzegtermijn?

In uw geval is de contractuele opzegtermijn voor u als werknemer twee maanden, aangezien u deze wijziging in 2019 heeft getekend. Dit houdt in dat als u wilt opzeggen, u dit twee maanden van tevoren moet laten weten aan uw werkgever.

Voor de werkgever geldt volgens de wet een opzegtermijn van in de meeste gevallen minstens een maand. Echter, als dit niet verder gespecificeerd is in uw arbeidsovereenkomst of cao, kan het zijn dat de standaard wettelijke regels gelden. Volgens deze regels wordt de opzegtermijn voor de werkgever langer naarmate het dienstverband langer duurt. Bij een dienstverband van 5 tot 10 jaar geldt een opzegtermijn van twee maanden, bij 10 tot 15 jaar drie maanden en bij meer dan 15 jaar vier maanden.

Het is belangrijk om op te merken dat de cao afwijkende regels kan hebben. Daarom is het goed om hier ook nog naar te kijken.

Het kan verstandig zijn om juridisch advies in te winnen om zeker te zijn van uw positie.

Let op: bij ontslag om dringende redenen (op staande voet) is er geen opzegtermijn. Zowel u als uw werkgever kunnen dan per direct het contract beƫindigen."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag