Zakelijk, Arbeid, Schade
Particulier
Contract aangegaan op 1/8/2000 voor de duur van vijf jaar t/m
31/7/2005. Na het verstrijken van de bovengenoemde periode is de overeenkomst volgens het contract voorgezet met een periode van vijf jaar ( t/m 31/7/2010). Er is verder in het huurcontract opgenomen dat de overeenkomst vervolgens wordt voortgezet voor aansluitende periode van telkens 5 jaar.
Mijn vraag is nu kan ik deze overeenkomst opzeggen rekening houdend met een opzegtermijn van 12 maanden of
zit ik vast aan de 3e termijn van vijf jaar.
Beste vraagsteller,
indien er tien jaar verstreken zijn volgt het derde contract; deze is dan van onbepaalde tijd en kan met inachtneming van een jaar worden opgezegd.
Geachte vraagsteller,
Indien in overeenkomst is vermeld dat deze na de tweede termijn telkens voor de duur van 5 jaren wordt voortgezet, dan kan deze niet tussentijds worden opgezegd (tenzij daaromtrent ook nog iets in de overeenkomst is opgenomen). Hetgeen mevrouw Martens stelt is dan ook onjuist.
Geachte vraagsteller,
Mevrouw Martens heeft inderdaad ongelijk. Partijen mogen ook steeds een nieuwe periode overeen komen. Van voortzetting voor onbepaalde tijd is dan ook geen sprake (zie Tekst & Commentaar aantekeningen bij artikel 7:292 BW).
Beste vraagsteller,
ik adviseer u deze vraag ook een een gespecialiseerd advocatenbureau voor te leggen want de rechter past iets ruimere opzeggingsmogelijkheden toe indien er twee 5 jaren termijnen zijn verstreken, dat is vaste jurisprudentie, zie voor uitleg deze tekst:
http://www.judex.nl/rechtsgebied/bouwen,_wonen_%26_huren/huren-van-bedrijfsruimte/artikelen/411/hoe-werkt-de-opzegging-van-de-huur-van-bedrijfsruimte_-.htm
Geachte vraagsteller,
Graag wijs ik u op een andere optie: U heeft het recht op indeplaatsstelling. Dat wil zeggen dat u een andere huurder aan mag dragen. Dit is wel aan bepaalde voorwaarden gebonden, zie artikel 7:307 BW:
1. Indien overdracht door de huurder aan een derde van het in het gehuurde door de huurder zelf of een ander uitgeoefende bedrijf gewenst wordt, kan de huurder vorderen dat hij gemachtigd wordt om die derde als huurder in zijn plaats te stellen.
2. De rechter beslist met inachtneming van de omstandigheden van het geval, met dien verstande dat hij de vordering slechts kan toewijzen, indien de huurder of de ander die het bedrijf uitoefent, een zwaarwichtig belang heeft bij de overdracht van het bedrijf en dat hij haar steeds afwijst, indien de voorgestelde huurder niet voldoende waarborgen biedt voor een volledige nakoming van de overeenkomst en voor een behoorlijke bedrijfsvoering.
3. De rechter kan aan de machtiging voorwaarden verbinden of daarbij een last opleggen.
Voor vragen kunt u contact met mij of een andere huurrechtjurist opnemen, bijv. via de link 'direct contact' die u - als u heeft ingelogd - ziet bij dit antwoord
Geachte vraagsteller,
Met de aanvulling van mevrouw Doomernik kan ik instemmen, mits U inderdaad uw bedrijf wenst over te dragen. U kunt zich inderdaad het beste wenden tot een huurrechtspecialist, zodat uw exacte situatie duidelijk wordt en bekeken kan worden wat de mogelijkheden zijn.