Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Optrekkend vocht verborgen gebrek?

Wij hebben ons huis verkocht. Maar bij de tweede bezichtiging voor de verkoop is er vocht op de muren geconstateerd. Wij hadden dit nog niet eerder gezien. Wij vinden dit zeer vervelend voor diegene die dit wilde kopen. Hebben ook gezegd dat we het gaan oplossen. Daarna is de koopovereenkomst getekend. Waar ook in stond beschreven dat we het vocht (dit is in het tweede deel van het huis ) zouden oplossen.

Beschrijving in koopovereenkomst .
“Toevoeging: in het bijzonder komen we overeen dat, conform de laatste pagina van de vragenlijst, de verkoper zorg zal dragen voor de herstelwerkzaamheden m.b.t. de lekkage/zichtbaar vocht in de tweede woning. Deze plekken bevonden zich tijdens de verkoopprocedure aan de gevel van de woonkamer naar de hal. Verkoper heeft reeds schade gemeld bij de verzekeraar. “
We dachten in eerste instantie dat er iets mis was met de vloerverwarming en er is een aantal keren een bedrijf bij gehaald om te onderzoeken waar dit vocht vandaan komt. Er zijn een aantal nieuwe onderdelen vervangen maar het vocht is nog niet weggetrokken. We hebben daarna een bedrijf erbij gehaald om te constateren waar de lekkage zou zitten. Deze heeft een rapport opgesteld dat er geen lekkage aanwezig is. Maar de vochtplekken blijven bestaan. Wij vinden dit erg vervelend en hebben dit herhaaldelijk gezegd.
Op advies van de nieuwe kopers hebben wij het bedrijf onderzoek laten doen. Volgens dat bedrijf blijkt het optrekkend vocht te zijn. Er zijn metingen in het hele huis genomen. Maar er zitten nergens anders nog natte plekken. Er is een offerte gemaakt voor de hele woning. Nu willen ze dat wij dit gaan betalen. Maar wij hebben aangegeven alleen de plek waar het nat is op te lossen en te betalen. Er is door het bedrijf een offerte gemaakt voor dat deel dat voor onze rekening zou zijn. De nieuwe eigenaar is het daar niet mee eens en hebben ons nu een aangetekende brief gestuurd en per mail dat wij mededelingsplicht hebben geschonden.

Hierbij een gedeelte uit de tekst van de brief :.

“U wist of moest ook van deze gebreken weten, omdat de foto’s in de brochure dit aantonen. U had deze gebreken aan ons kenbaar moeten maken voor de verkoop. Door dat niet te doen, heeft u uw mededelingsplicht geschonden. Aangezien het gebrek zichtbaar was tijdens de verkoop, is in de koopovereenkomst meegenomen, dat u de constatering van de vochtplekken correct en netjes zou oplossen.”
Uit inspectie van de firma Carebrick is gebleken dat er in meerdere muren het vochtgehalte veel te hoog is, ontstaan door optrekkend vocht.
Op 26 mei 2023 is er een offerte van Carebrick ontvangen,
U heeft tijdens de verkoop aangegeven om zorg te dragen om de oorzaak van de vochtplekken correct en netjes op te lossen, zoals opgenomen in koopovereenkomst en inspectierapport. U bent verplicht om zich aan de afspraken in de koopovereenkomst te houden.
Helaas is uit eerdere conversaties gebleken dat u niet bereid bent om onze tegemoetkoming te accepteren, daarom zijn we genoodzaakt u in gebreke te stellen.
Uiteraard geven wij u de gelegenheid de gebreken op duurzame wijzen te (laten) herstellen. Wij verzoeken u, en voor zover rechtens vereist sommeer u, om ons binnen 14 dagen na heden schriftelijk te bevestigen dat u de gebreken op uw kosten zult (laten) herstellen.
Als wij uw bevestiging niet uiterlijk op 01 augustus 2023 heb ontvangen, dan komt u in verzuim en behouden wij het recht om de gebreken conform de offerte te herstellen. U bent dan aansprakelijk voor deze kosten en eventueel nog extra te maken kosten.”

Ik zou graag van u willen vernemen wat wij hier verder mee moeten .

Met vriendelijke groet ,

Liesbeth van den Born .

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag