Wonen, Buren
Particulier
Ons huis staat gedeeltelijk op grond van een waterschap. Bij aankoop (1992) was dit bekend.
Nu wil het waterschap een (duur) opstalrecht vestigen.
Geldt hier geen verjaringstermijn voor? Volgens het waterschap kan het niet verjaren omdat beide partijen er van weten. Ik dacht dat de verjaringstermijn dan 10 jaar is.
n.b. het huis staat er al sinds 1707.
b.v.d. F.
De verjaring zoals we die nu kennen speelt vanaf 1992. In beginsel is het zo dat de grond het huis natrekt, dus eigendom van het huis of een deel daarvan (mandeligheid) is dan de eigenaar van de grond. Om dit te voorkomen kan er een opstalrecht worden gevestigd, of is een opstalrecht ontstaan door verjaring korte of lange termijn. ( 10 of 20 jaren) Welke van toepassing is hangt af van de kadastrale gegevens en de aanwezigheid of afwezigheid van goede trouw. Mogelijk is er een ouder recht toepasselijk dat speelde voor 1992 ; ik raad u aan dit te laten onderzoeken en ook of er een andere rechtsgrond kan worden aangewezen die het niet rechtvaardigt dat u nu wordt geconfromteerd met hoge kosten uit het aangeboden beperkte recht van opstal .
IN dit geval is er waarschijnlijk sprake van "bevrijdende verjaring". De grond die u meer dan 20 jaren in bezit heeft gehad (de grond onder een gedeelte van uw huis en wellicht ook een stuk tuin?) is in 2012 uw eigendom geworden, tenzij het Waterschat tussen 1992 en 2012 de verjaring nog eens heeft gestuit.
Indien deze kwestie speelt ná 2012, dan heeft het Waterschap als gevolg van bevrijdende verjaring zijn rechten op revindicatie (terugvordering) verspeeld en bent u eigenaar van de grond. U hoeft in dat geval niet meer mee te werken aan het vestigen van een opstalrecht.
Reactie van de vraagsteller
Hallo, bedankt voor de snelle reactie.
De verkopende makelaar heeft het destijds vermeld. Het waterschap heeft nooit schriftelijk gemeld dat een gedeelte hun eigendom is. Theoretisch is het dus verjaard. (Bij overheden weet je het maar nooit).
Is door de verjaring nu een opstalrecht ontstaan (Mw Ferwerda) of ben ik idd eigenaar van de grond? (Hr Zijlmans)
Dank.
De vraag is inderdaad of u door de inbezitneming van de grond die grond vol hebt verkregen door verjaring van de rechtsvordering tot revindicatie of slechts het beperkte recht ( het opstalrecht) Dat moet onderzocht worden aan de hand van het hele feitencomplex en ik denk niet dat u hier uitsluitsel kunt krijgen. Gaat u ieder geval uit van de lange termijn want ik vermoed dat uit het kadaster de werkelijke gegevens blijken. Er is dus een afwezigheid van goede trouw. Ook nog mogelijk is dat ergens in het verleden afspraken over het gebruik zijn gemakt of zijn te herleiden.
Reactie van de vraagsteller
Mw Ferwerda,
Bedankt voor uw antwoord.
Ingewikkelde materie, ik heb nog een hoop it te zoeken, dat is wel duidelijk.
Groet
Voor bevrijdende verjaring (bezit te kwader trouw) heeft een verjaringstermijn van 20 jaar, voor verkrijgende verjaring (bezit te goeder trouw) geldt een verjaringstermijn van 10 jaar.
U bent "bezitter te kwader trouw" omdat u bij aankoop wist dat de grond niet u eigendom was. Nu u echter meer dan twintig jaar de grond "in bezit" heeft gehad, is het waterschap te laat.
U kunt op dit moment de grond niet juridisch leveren aan een verkoper in geval u de woning wenst te verkopen, wat voor potentiële kopers wellicht een probleem is. In dat opzicht is het raadzaam om in onderhandeling te treden met het Waterschap om in ieder geval de grond onder uw woning aan u over te dragen (om niet). U zou dan eigenlijk niet meer dan de notariële kosten moeten betalen als "koopprijs"