Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Oplichting aankoop camper?

In maart kochten mijn vriend en ik een camper. Wij spraken af dat deze camper gerepareerd zou worden zodat hij APK gekeurd kon worden. Toen we de camper meenamen kregen we het APK bewijs erbij, zonder enige op of aanmerking. Vorige week brachten we de camper naar een andere garage voor een grote beurt. Hier bleek dat er heel veel mis is met de camper, zoveel dat deze helemaal niet APK gekeurd had kunnen worden. De reparatiekosten lopen op tot 3 tot 5 duizend. Wij hebben heel erg het idee dat wij in de zeik genomen zijn. Of door de dealer, of door de monteur die het laswerk heeft gedaan voor de APK keuring, of door de persoon die de "APK keuring" heeft gedaan. Ergens is gesjoemeld, of ze sjoemelen allemaal samen. We hebben wel een testrit gedaan bij aankoop. Ook na de APK keuring. Het lassen leek toen ook netjes gedaan (maar bleek kit met verf erover heen). Welke poot hebben wij om op te staan? Wij denken eraan de reparaties uit te laten voeren, maar dan is natuurlijk ook elk 'bewijs' weg (op foto's na natuurlijk).

Goedemiddag,

Vervelende situatie waar u in verkeer naar aanleiding van de aankoop. Ik ga uit van een consumentenkoop.
In dat geval zou u op basis van uw casusomschrijving een beroep kunnen doen op dwaling: u wilde de camper kopen en u bent overeengekomen dat er reparaties zouden worden uitgevoerd alvorens de camper aan u te laten leveren. De reparaties zijn echter niet of niet op de juiste manier uitgevoerd. Ook zou u een vordering op toerekenbare tekortkoming kunnen baseren en de bijkomende schade kunnen claimen. Onder andere een verklaring van een andere garagehouder is nodig om aan te tonen wat de schade is.

U vraagt zich af of er sprake is geweest van oplichting. In civielrechtelijke termen wordt gesproken over 'bedrog'. Doorgaans is dit niet heel eenvoudig aan te tonen, omdat u als eisende partij dient te bewijzen dat er opzettelijk informatie is achtergehouden. Het aantreffen van kit en verfresten om reparaties te verhullen zou een indicatie kunnen zijn, maar meer informatie is zeer waarschijnlijk wel nodig.

Om uw rechtspositie beter te kunnen inschatten, dienen alle stukken eerst doorgenomen te worden. Denk aan e-mails, WhatsApp-berichten, etc. Het is namelijk afhankelijk van wat partijen onderling (aantoonbaar) hebben afgesproken om te bepalen waar u precies recht op heeft. Neem gerust vrijblijvend contact op om uw casus nader te bespreken.

Gr,

Dhr. mr. S. Leito
FerLei Legal
06-49175526

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag