Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Opleiding betalen als ik deze tijdig beëindig?

Vorig jaar heb ik mij opgegeven voor een HBO opleiding bij de NAAM INSTITUUT. Helaas bleek dit al zeer snel te hoog gegrepen en heb ik de cursus schriftelijk beëindigd nadat ik de eerste klassikale cursusdag had gevolgd. Ik heb dus 1 les gevolgd en 1 boek (kort) gebruikt. Ik had al een termijn van € 412,71 betaald. Na een sommatie om de rest van het cursusgeld te betalen heb ik schriftelijk gereageerd dit niet te zullen doen en ik verwees naar een link van het nieuws. Hieruit blijkt dat de Hoge Raad de volgende uitspraak deed: een opleiding is een overeenkomst tot opdracht en die overeenkomst moet elk moment opgezegd kunnen worden zonder beperkende voorwaarden. Volgens het consumentenrecht ben ik alleen verplicht om te betalen voor het deel van de opleiding die ik gedaan heb én een redelijk deel van de kosten zoals bijvoorbeeld het lesmateriaal. Dit heb ik m.i. gedaan. Vervolgens hoorde ik ruim een half jaar niets en vorige week belde ineens instituut weer op met de sommatie om alsnog te betalen. Eergister heb ik gebeld en ik werd vriendelijk te woord gestaan. E.e.a. zou besproken worden. Vandaag ben ik wederom gebeld met het verzoek het openstaande bedrag alsnog in termijnen te betalen. Ik ben het hier niet mee eens en zou heel graag advies hierover van u willen krijgen.

Goedemiddag,

U heeft inderdaad de juiste uitspraak gevonden dat alleen voor het deel van de reeds afgenomen lessen betaald dient te worden. Er zijn echter meerdere factoren die meespelen. Heeft de instelling inmiddels kosten gemaakt om de studie mogelijk te maken (dit dienen ze wel inzichtelijk te maken). Simpelweg in rekening brengen van het restant van de studiekosten houdt in principe geen stand bij de rechter. Ook is het van belang wat er is opgenomen in de overeenkomst en de algemene voorwaarden.
Indien u ervoor kiest de rekening niet te betalen, kan het zijn dat u voor de rechter wordt gedaagd. In dat geval kunt u uw standpunt nader toelichten. Deze tactiek kan echter risico's met zich meebrengen. Als u de zaak verliest, kan het zijn dat u dient op te draaien voor de proceskosten. Indien u uw zaak verder wilt bespreken, neem gerust contact op.

Mvg,

Silvienne Leito
FerLei Legal
06-49175526

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag