Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Op welke informatie heb ik recht als ik onterfd ben?

Mijn vader is in begin mei overleden, zijn 2e vrouw was al gestorven. Hij heeft geen andere kinderen. Hij heeft mij en mijn broer en zusje onterfd. We hebben recht op de legitieme portie. We krijgen geen informatie behalve 'de notaris is druk met alles uitzoeken en regelen bij de belastingdienst.' Wij willen inzage in dit proces, hoeveel geld was er, voor hoeveel is het huis verkocht, had hij schulden, heeft hij veel geld weggeschonken voor zijn dood. Hebben wij recht op afschriften om zelf ook te kunnen kijken hoe groot of klein onze portie is en zo ja welke informatie is voor ons van belang? Of moeten we gewoon afwachten wat we krijgen en maar geloven dat ons nichtje, die executeur is, eerlijk zal handelen?

U heeft recht op een legitieme porie maar u moet er wel formeel aanspraak op maken (bij de executeur), anders krijgt u geen vordering. U hebt recht op inlichtingen en afschrift van alle bescheiden die nodig zijn om uw legitieme te berekenen. In ieder geval een beschrijving van het vermogen van uw vader op het moment van zijn overlijden. Als daar aanleiding en aanwijzing voor is moet er ook een onderzoek gedaan worden naar giften die uw vader in het verleden heeft gedaan. Dan gaat het waarschijnlijk over giften in de laatste 5 jaar voor zijn overlijden. Best wel een ingewikkelde materie. Zonodig kunt u een onderzoek (laten) uitvoeren in de administratie van uw vader. Dan moet er wel aanwijzing zijn dat de executeur u niet volledig informeert.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dankuwel voor uw reactie!
We hebben inderdaad formeel aanspraak gemaakt op onze legitieme portie.
Ik begrijp van u dat wij zelf ook ons deel moeten kunnen uitrekenen en daarvoor dus inzage moeten krijgen in de beschrijving van zijn vermogen.
Nu wordt ons de situatie voorgespiegeld dat we gewoon moeten afwachten tot alles al rond is, ook bij de belastingdienst.
De executeur heeft nog helemaal geen contrete informatie gegeven. Alleen dat hij geen schulden had, dat is dus niet voldoende.


Uw vader is begin mei overleden. We zijn nu dik een half jaar verder. De executeur moet ingevolge de wet Boek 4 BW, art 146 lid 2, met bekwame spoed een boedelbeschrijving maken. Hij kan zich niet verschuilen achter "de notaris heeft het druk..."en soortgelijke flauwekul. Er kan natuurlijk al heel wat info verstrekt worden (banksaldi, onroerend goed etc) die niets met de drukte van de notaris heeft te maken. En anders een notaris nemen die wel tijd aan de zaak kan besteden.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag