Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Op mijn werk heeft er iemand afgelopen week per direct ontslag genomen. Dit houd in dat we nu echt te kort personeel hebben. Nu gaat mijn baas komend weekeind zelf een week weg. Komende zondag had ik vrij gevraagd vanwege een uitje dat ik heb. Nu is het al eens eerder gebeurd dat mijn baas iemand verplicht te werken terwijl die gene echt iets had.
Ben ik verplicht te werken wanneer hij al een tijd te kort personeel heeft en zelf een week weg gaat?
Ik moet immers in de week dat hij weg is al 6 dagen werken.
Tevens is het zo dat ik, doordat we te kort mensen hebben, over het jaar heen heel veel extra gewerkt heb en nog ruim 100 uur aan vakantie-uren heb. Mijn baas vertelde onlangs dat er een nieuwe wetgeving komt over het meenemen van vakantie dagen. Zelf heb ik hier nog niets over kunnen vinden. Klopt het dat ik ze niet mag meenemen?
Alvast bedankt voor de hulp!

Onder de door u geschetste omstandigheden kan de werkgever u in mijn ogen niet dwingen om komende zondag te werken. Ik betrek hierbij dat het personeelstekort in de eerste plaats het probleem is van uw werkgever, die zelf "gewoon" op vakantie gaat. Bovendien kan uw werkgever de vertrokken werknemer financieel aanspreken op het feit dat deze onverwachts per direct ontslag genomen heeft (tenzij de werkgever dit heeft uitgelokt of de werkgever en de werknemer dit gezamenlijk overeengekomen zijn).

Tegelijkertijd leert de (praktijk)ervaring dat de weigering van een werknemer om een dergelijke extra dienst te draaien voor nog al wat werkgevers aanleiding kan zijn om (op wat langere termijn) aan te sturen op beƫindiging van het dienstverband. Ik kan niet inschatten hoe uw werkgever zich op dit punt zal opstellen.

De wetgeving betreffende de vakantie-dagen die uw werkgever vermoedelijk bedoelt, is al enkele jaren geleden ingevoerd. Deze wetgeving bepaalt dat de wettelijke vakantiedagen (zijnde vier keer het aantal uren dat u gemiddeld per week werkt) 6 maanden na afloop van het jaar vervallen. Dat wil zeggen dat de wettelijke vakantie-uren van 2015 uiterlijk op 30 juni 2016 moeten zijn opgenomen.

Deze vakantie-uren vervallen niet als u niet in de gelegenheid bent gesteld om uw vakantie-uren op te nemen, bijvoorbeeld wanneer vakantie-verzoeken geweigerd zijn. Ook vervallen deze vakantie-uren niet wanneer dat is uitgesloten in de arbeidsovereenkomst (al komt dat in de praktijk weinig voor) of de CAO.

Dit verval van vakantie-uren geldt alleen voor de wettelijke vakantie-uren. Wanneer u extra vakantie-uren ontvangt (veelal bovenwettelijke vakantie-uren genoemd) of wanneer u overuren maakt die - op grond van de gemaakte afspraken - in "tijd-voor-tijd" worden uitbetaald, vervallen deze 6 maanden na afloop van het betreffende jaar niet. Deze verjaren "pas" na 5 jaar. Het is dus verstandig om bij elke vakantie-aanvraag aan uw werkgever door te geven dat u eerst de wettelijke vakantiedagen op wilt nemen, en daarna pas de bovenwettelijke, al spreekt zoiets in mijn ogen voor zich.

Indien u nadere vragen hebt, verneem ik dat graag. In dat geval bespreek ik graag met u wat ik voor u kan betekenen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag