Wonen, Buren
Zakelijk
In het recht van vóór 1992 kon een erfdienstbaarheid vervallen als daar 30 jaar lang geen gebruik van was gemaakt. Sinds 1992 hebben we in Nederland een nieuw Burgerlijk Wetboek. Sindsdien vervalt een erfdienstbaarheid niet automatisch als er geen gebruik van wordt gemaakt. Wel kan de eigenaar van het lijdend erf opheffing van de erfdienstbaarheid vorderen bij de rechter, als de eigenaar van het heersend erf geen belang meer heeft bij de erfdienstbaarheid, en niet aannemelijk is dat het belang zal terugkeren.
Of u de kosten van het onderhoud aan de vetputten op de eigenaar van het heersend erf kan verhalen, zou ik de omschrijving van de erfdienstbaarheid moeten zien. Ik ben echter op basis van uw omschrijving geneigd uw vraag met 'ja' te beantwoorden.
Reactie van de vraagsteller
Dank voor uw uitleg.
In de akte is de volgende tekst opgenomen:
Artikel 10. Met betrekking tot de bij deze akte gevestigde erfdienstbaarheid komen partijen overeen, dat de kosten van aanleg en onderhoud van voormelde poort geheel komen ten laste van de eigenaar van het heersende erf.
Is dan het volledige onderhoud voor de eigenaar van het heersende erf. ?
De kosten van het onderhoud van de poort komen voor rekening van de eigenaar van het heersend erf, zo staat er. De vraag is of vetputten tot de poort behoren. Als dat zo is, zijn de kosten van het onderhoud aan de vetputten inderdaad voor rekening van de eigenaar van het heersend erf.