Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Op dit moment ben ik herstellende van een burn-out. Volgende week ben ik weer full-time terug, 40 uur. Een maand geleden heb ik via een brief aangevraagd of ik 32 uur per week mag gaan werken. Dit verzoek is geweigerd, omdat de afdeling alle capaciteit nodig heeft. Ik heb nog aangeboden om 36 uur te werken, dit werd gelijk afgewezen.

Gisteren ben ik nog met mijn HR-manager wezen praten om wat verduidelijking te krijgen en om te zeggen dat ik erg teleurgesteld ben. Mijn collega die dezelfde functie heeft als ik heeft aangegeven dat ze voor mij wil instaan als ik er niet ben. Op advies van de HR-manager heb ik mijn leidinggevenden nog een verzoek gestuurd met de vraag of ze toch nog willen kijken naar 36-urige werkweek aangezien het voor mijn collega geen probleem is. Ze dachten als ik minder zou gaan werken, dat zij overwerkt zou raken.

Mijn vraag is of ze uberhaupt mijn verzoek voor minder werken mogen afkeuren? Ik heb gelezen in de wet dat het moet gaan om zwaarwegende bedrijfsbelangen die ernstige problemen veroorzaken. Het lijkt mij als ik 32/36 uur zou gaan werken dat het bedrijf niet ernstig in de problemen komt.

U mag in overleg met uw werkgever meer of minder uur per week gaan werken. Hiervoor moet u een schriftelijk verzoek doen. Uw werkgever moet een goede reden hebben om uw verzoek te weigeren. Om zo’n verzoek te kunnen doen, moet u voldoen aan een aantal voorwaarden.

Voorwaarden om uw werkuren (per week) te kunnen wijzigen zijn:

U moet werken bij een bedrijf met minimaal 10 medewerkers.
U moet minimaal een halfjaar in dienst zijn.
U moet uw verzoek schriftelijk doen en uiterlijk 2 maanden voor de gewenste ingangsdatum.

In uw verzoek moet staan: de gewenste ingangsdatum en het gewenst aantal werkuren per week.

Uw werkgever moet uiterlijk 1 maand voor de ingangsdatum reageren op uw verzoek. Doet hij dit niet? Dan mag u gaan werken zoals in uw verzoek staat.

Uw werkgever kan uw verzoek weigeren (dit moet hij schriftelijk doen). Hij moet dan wel een goede reden hebben. Bijvoorbeeld:

Er is niemand om uw werk over te nemen;
Het geeft problemen met het werkrooster;
Er is niet voldoende werk of geld;
Er is geen ruimte in de personeelsformatie.
(Zie ook www.rijksoverheid.nl)

In uw geval is er iemand om uw werk over te nemen. Uw werkgever mag het verzoek om minder uren (32 uur) dan ook niet weigeren.

Mocht u nog hulp nodig hebben of andere vragen hebben kunt u contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dat is goed nieuws. Ik heb gisteren aangegeven dat ik ze tegemoet wil komen met 36 uur per week. Kan ik nu ook nog terugvallen op 32 of niet?



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag